RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Путін змінює правила, будуть нові вбивства по всьому світу - приватна розвідка США

Stratfor про отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії

Stratfor про отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля у Великій Британії Фото: kremlin.ru

У англійському місті Солсбері 4 березня були отруєні 66-річний Сергій Скрипаль, колишній полковник російської військової розвідки, і його 33-річна дочка Юлія, яка приїхала з Росії відвідати батька. Колишній розвідник ГРУ був завербований британською розвідкою MI6 в 1990-х роках. Він приїхав до Сполученого Королівства в 2010 році в межах широкомасштабного обміну шпигунами. Швидко британським правоохоронцям стало очевидно, що це ще один випадок отруєння колишнього офіцера російської розвідки у Великобританії. І цією останньою атакою Росія на чолі з президентом Володимиром Путіним дає світу розвідки зрозуміти, що вона змінює правила: зрада може зробити вас і вашу родину мішенню, навіть якщо ви вийшли з гри. Про це йдеться в матеріалі віце-президента департаменту тактичного аналізу приватної американської розвідувально-аналітичної компанії Stratfor Скотта Стюарта, текст якого є у розпорядженні "Апострофа".

Мотив помсти

За тиждень після отруєння Сергія Скрипаля прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила парламенту, що, як встановили слідчі, колишнього шпигуна отруїли нервово-паралітичною речовиною типу "Новичок". Враховуючи факт використання хімічної речовини військового призначення, пов'язаної з російськими лабораторіями з розробки зброї, слід явно веде до Москви.

У той час як Лондону знадобилося 10 років, щоб офіційно звинуватити Кремль в отруєнні колишнього російського агента Олександра Литвиненка в 2006 році, Мей потрібно було трохи більше тижня, щоб офіційно звинуватити Росію в атаці на Скрипаля. Швидка реакція Лондона, ймовірно, була частиною задуму: зрозуміло, що Росія хотіла, щоб світ знав, хто стоїть за цим замахом. Хоча багато хто припустив, що напад був викликаний бажанням помсти (і, можливо, це відігравало певну роль), скоріше за все, у Кремля був більш актуальний мотив для організації отруєння.

Експерти на місці отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в місті Солсбері Фото: EPA/UPG

Згідно з повідомленнями преси, MI6 завербувала Скрипаля на початку 1990-х років, можливо, в той час як він був офіцером ГРУ в Іспанії. Потім він шпигував на британців до арешту в 2004 році. Згідно з даними The Independent, він пішов з ГРУ в 1999 році і зайняв пост в російському МЗС – ще одній головній цілі британської розвідки – до відставки з уряду і переходу в бізнес у 2003 році. Він був заарештований в результаті широкомасштабної операції в 2004 році й був засуджений у 2006-му. Скрипаль був засуджений до 13 років тюремного ув'язнення за зраду, включаючи те, що він нібито здавав офіцерів ГРУ його британськими кураторам.

Відносно невеликий тюремний термін є цікавим фактом у цій справі. У минулому багато російських розвідників, спійманих на шпигунстві для США або інших держав, були засуджені до смертної кари. Наприклад, генерал-майор Дмитро Поляков, також співробітник ГРУ, був страчений у 1988 році після того, як був визнаний винним у шпигунстві на Сполучені Штати (він був викритий офіцером ЦРУ Олдричем Еймсом, який шпигував на Росію).

Колишній розвідник ГРУ був завербований британською розвідкою MI6 в 1990-х роках Фото: EPA/UPG

Хоча ходять чутки про те, що Скрипаль якимось чином пов'язаний з нещодавньою роботою колишнього офіцера MI6 Крістофера Стіла, що склав досить суперечливе досьє, у якому йшлося про співпрацю між учасниками президентської кампанії Дональда Трампа і Кремлем, ці твердження здаються необґрунтованими. Скрипаль навряд чи був активно залучений в якусь шпигунську роботу проти Росії, через яку він міг опинитися під прицілом Кремля.

Отже, якщо зрада Скрипаля десятки років тому вважалася досить серйозною, щоб виправдати його смерть сьогодні, чому росіяни просто не ліквідували його в 2006 році? Навіть якщо його вирішили тримати для майбутнього обміну шпигунами (під який він в кінцевому підсумку і потрапив), чому він не отримав набагато більш суворе покарання? Тринадцять років здаються нікчемним вироком за шпигунство, якщо провина вважається такою, що заслуговує вбивства багато років потому. Таким чином, викликає сумніви те, що Скрипаля атакували тільки через держзраду.

Стан розвідки

Щоб зрозуміти справжню причину нападу, ми повинні спочатку розглянути поточну ситуацію в середовищі розвідки. Після сходження колишнього офіцера КДБ і директора Федеральної служби безпеки (ФСБ) Володимира Путіна на пост президента Росії в 2000 році ми стали свідками відродження російських внутрішніх і зовнішніх розвідок.

До середини 2000-х російські спецслужби стали набагато більш рішучими не тільки в своїй діяльності зі збору інформації, але і в "мокрих справах" – вбивствах та інших брудних операціях. Противники Кремля всередині країни і за кордоном стали гинути. І багато з цих операцій, зокрема вбивства журналістки Анни Політковської і колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка, були навмисно безцеремонними. Використання рідкісного радіоактивного ізотопу (полонію-210) у вбивстві Литвиненка схоже на залишення візитівки на місці злочину. Є набагато більш тонкі способи вбити когось, і Росія часто використовує такі методи. Таким чином, неважко дійти висновку, що Кремль хотів дати зрозуміти, що він відповідальний за вбивство Литвиненка. Так само, як і використання рідкісної нервово-паралітичної речовини при отруєнні Скрипаля було навмисним – ще один приклад, як росіяни залишили "візитівку".

Журналістка Анна Політковська і колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко

І ці "мокрі справи" не обмежувалися Москвою чи Лондоном; вороги Кремля були вбиті в Україні, Туреччині, на Близькому Сході і навіть в США. І, крім того, навряд чи такі напади скоро закінчаться. Лідер російської опозиції Борис Нємцов був убитий в Москві в лютому 2015 року, а колишній міністр у справах друку Росії і довірена особа Путіна Михайло Лєсін був побитий до смерті в готельному номері у Вашингтоні в листопаді 2015 року, після того як він, згідно з повідомленнями, виступив проти Кремля.

Лідер російської опозиції Борис Нємцов і колишній міністр у справах друку Росії і довірена особа Путіна Михайло Лєсін

Зрозуміло, спецслужби на Заході належним чином відзначили цю агресію, як і дуже активні інформаційні операції Кремля. Хоча ці кібератаки більш широко відомі в США, російські спецслужби також ведуть інформаційні операції проти України, Великої Британії (це відбувалося напередодні голосування за Brexit) і в низці інших європейських країн (часто перед виборами). Дійсно, росіяни прямо намагаються посіяти розбрат і посилити розбіжності на Заході.

Читайте також: Отруєння Скрипаля: Путін може згоріти в цьому процесі

У відповідь західні розвідувальні агентства активізували свої спроби з вербування російських шпигунів. Особливо затребувані ті, хто в курсі програм, спрямованих проти Заходу, і хто може допомогти розвідувальним агентствам зрозуміти й попередити російські операції. Це в свою чергу призвело до активізації російської контррозвідки. У січні 2017 року кілька співробітників Центру інформаційної безпеки ФСБ і членів відомого угруповання хакерів були заарештовані за звинуваченням у державній зраді за те, що вони, ймовірно, надали інформацію про спроби Росії втрутитися в президентські вибори в США.

Правила Путіна

Російський президент відкрито критикує росіян, які шпигують на іноземні уряди, і навіть вдавався до недвозначних загроз, заявляючи, що зрадники "самі загнуться".

Після нападу на Скрипаля російські державні ЗМІ також почали розвивати цю тему. Так, ведучий новин російського "Першого каналу" Кирило Клейменов сказав в ефірі: "Хотів би виступити із застереженням: професія зрадника – одна з найнебезпечніших у світі". Він також з певною іронією зазначив, що росіянам небезпечно обирати місцем проживання Англію, оскільки вони схильні вмирати там за загадкових обставин. "Щось там не те. Можливо, клімат. Але занадто багато в останні роки там дивних подій з важкими наслідками – люди вішаються, труяться, розбиваються на вертольотах і випадають з вікон в промислових масштабах", - сказав ведучий.

Ведучий новин російського "Першого каналу" Кирило Клейменов Фото: стоп-кадр із відеосюжету

Дехто висловив упевненість, що Росія не стоїть за отруєнням Скрипаля, тому що люди, які були помилувані й стали об'єктами шпигунських обмінів (і які не повернулися до активної розвідувальної роботи проти своєї рідної країни), як правило, не повинні ставати жертвами відплати. Аргумент полягає в тому, що напад на Скрипаля суперечив би давно встановленому протоколу у сфері шпигунства – такі дії можуть підірвати саму концепцію шпигунських обмінів. Однак, враховуючи безсоромність, з якою російська розвідка працює за Путіна, і відсутність реальних наслідків цих нахабних дій, мабуть, немає жодних причин вважати, що подібних правил будуть дотримуватися. Дійсно, в Кремлі переписують правила для нинішньої війни розвідок, як їм заманеться.

І хоча Росія продовжує такі обміни із Заходом, Кремль хоче нагадати своїм розвідникам, що зрада – вкрай небезпечна. Навіть якщо людина залишить Росію, західні спецслужби не зможуть її захистити. Довга рука російської розвідки дістане і вб'є їх – та їхні сім'ї, що є ще одним давнім табу. Такий є страшний меседж, що Росія посилає своїм нападом на Скрипаля. І він абсолютно точно був отриманий, навіть якщо Скрипалю і його дочці врешті-решт вдасться вижити.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію