RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

У Польщі вибухнув скандал через українську гру про концтабір: фото і відео

У Польщі почали розслідування відносно українських розробників з компанії Aliens Games, які готують до релізу проект "Ціна свободи" про нацистський концентраційний табір.

Про це пише Rzeczpospolita.

Як передає видання, в грі учасник зможе побувати як ув'язненим, який хоче втекти з концтабору, так і солдатом, мета якого - визначити втечу в'язня і вбити його. Також, повідомляють в газеті, гравець сам зможе вирішити, які укладені працюватимуть, а кого слід страчувати.

Уточнюється, що президент інституту Національної пам'яті Ярослав Сарек вважає, що така гра потрапляє під ряд статей про образу польської нації.

При цьому, як передає Telegram-канал Cybervalhalla, відео, а точніше один ролик, через який почалася справа, навіть не має відношення до Aliens Games. Користувач Youtube Pierro Cocco використовував в ньому кадри гри, а також наклав в якості саундтреку пісню, текст якої в Польщі підпадає під екстремістські статті. Після початку розслідування одеська студія заморозила розробку і видалила промо-матеріали, а ролик Pierro Cocco так і висить. На нього кидали клейм ще в серпні, однак незабаром його перезалили. І саме цей ролик називається The cost of freedom - a game about polish death camps, що зараз ЗМІ копіпаст один у одного в якості назви гри.

Крім цього, за словами журналіста Олександра Зінкевича, ні в одному з офіційних відеороликів ніяких фраз, які цитують польський депутат Юзеф Брінкус, глава Інституту національної пам'яті Ярослава Шарека і Rzeczpospolita про "псів і польські табори", немає. Гравець сам вибирає за кого йому грати: за укладених або наглядачів. Завдання спостерігачів - знищити в'язнів. Завдання ув'язнених - знищити наглядачів. Перемога якийсь із сторін заздалегідь не запрограмована. Ніякої нацистської символіки на сайті і опублікованих відео - немає. Проте, журналіст Зінкевич все ж спробував знайти формулювання про "польські табори" і "приниженні поляків". За його словами, в офіційних матеріалах гри подібних висловлювань немає.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Польщі заявив в ООН про зраду України.