RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Чехії пройшли масові протести проти топ-чиновника, який фігурував у скандалі з Кримом

На вулиці Праги вийшли тисячі чехів, які вимагають відставки прем'єр-міністра країни Андрія Бабіша, який звинувачується в махінаціях з грантами ЄС.

Про це з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє "Укрінформ".

"Тисячі людей, які вимагають відставки Андрія Бабіша з поста прем'єра Чехії, попрямували в суботу в другій половині дня з Градчанської на Старомєстску площу, повідомляє чеське інформагентство ЧТ", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, 17 листопада Чехія відзначає День боротьби за свободу і демократію і вшановує учасників студентських демонстрацій 1939 і 1989 року. Цього року свято проходить на тлі політичного скандалу навколо прем'єра Чехії і справи про махінації з грантами ЄС на об'єкт "Гніздо лелеки".

Видання повідомляє, що ситуація, навпаки, заспокоїлася на Національному проспекті. До меморіалу на Народному проспекті в центрі Праги протягом дня прийшли поклонитися як політики, так і багато громадських та культурних діячів. Римо-католицький єпископ Зденек Вассербауер на місці прочитав молитву. Після її завершення присутні заспівали чеські та словацькі гімни.

Як зазначається, тисячі людей зосереджені також в районі Площі Республіки, Юнгманової вулиці і Вацлавської площі, де проходять концерти, авторські читання та інші культурні заходи.

Нагадаємо, син прем'єр-міністра Чехії Андрій Бабіш-молодший заявив, що в 2017 році його силою відправили в окупований Крим і утримували там, щоб "сховати" від гучного розслідування можливих корупційних дій його батька.

Як повідомляв "Апостроф", раніше Бабіш спростував слова свого сина, що того насильно вивезли до окупованого Крим, назвавши його душевнохворим.