RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Великобританію накрив політичний параліч напередодні Brexit

Велика Британія знаходиться в ступорі напередодні Brexit, оскільки в Палаті громад немає більшості для одного з можливих варіантів за результатами голосування.

Про це в колонці на "Апострофі" написав експерт "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса.

"Проблема голосування полягає в тому, що в Палаті громад немає більшості для жодного з варіантів. В цьому й полягає головна проблема і причина, чому ситуація з Брекзітом зайшла в глухий кут і викликала політичний параліч. Є фракції, які підтримують повторний референдум, є помірковані консерватори, які говорять про м'який Brexit, є радикальні консерватори, які хочуть жорсткого Брекзіту, і досі є прихильники проекту угоди, яку уклала Тереза Мей. Опозиція в особі Лейбористської партії просуває ідею повторного референдуму, але в них теж різні погляди на те, яке запитання ставити на референдумі: наприклад, скасування Брекзіту як такого чи знову просто запитання про вихід з ЄС. А від того, яке запитання буде на референдумі, залежатиме його результат. Є й прихильники просто скасування Brexit, тобто відкликання статті 50 Лісабонського договору, хоча їх дуже мало", - пояснив він.

За словами експерта, може трапитися так, що голосування нічого не покажуть.

Ця процедура indicative votes не є голосуванням за конкретні кроки — це перевірка, який із варіантів набере найбільшу кількість голосів. Саме його будуть розглядати передусім, але все одно голосування не є зобов'язуючим для уряду — це висловлення позиції парламенту, яку уряд може і проігнорувати, - спрогнозував експерт.

Що стосується основних варіантів під час голосування, то, на думку Куси, вони такі: вихід країни з ЄС без угоди - жорсткий Brexit, повторний референдум з поки що незрозумілим результатом і прийняття угоди Терези Мей, яку вона уклала з ЄС.

Детальніше про сценарії Brexit напередодні важливого голосування в Великобританії, читайте в матеріалі "Апострофа": Глухий кут Brexit: чи є у Великої Британії шанс полюбовно розійтися з Євросоюзом.