RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

У Польщі знайшли останки величезного доісторичного чудовиська: фото

В районі Свентокшиських гір на території Польщі палеонтологи виявили фрагменти кісток пліозаврів, які населяли планету 150 мільйонів років тому.

Про унікальну знахідку вчених повідомляють в польських ЗМІ.

Останки юрських пліозаврів є рідкісними знахідками в Європі і ніколи раніше не зустрічалися на території Польщі. Палеонтологи виявили їх серед накопичення скам'янілостей на кукурудзяному полі в польському селі Кжіжановіце в районі Свентокшиських гір, які за часів Юрського періоду були архіпелагом тропічних островів з теплими лагунами і мілководними водосховищами.

"Це середовище була домом для морських рептилій, яких ми виявили", - повідомив палеонтолог доктор Даніель Тиборовський з Музею Землі Польської Академії наук у Варшаві.

Пліозаври в той час були одними з найбільших хижаків, що мешкають в морях. "Вони були завдовжки понад 10 метрів і могли важити до декількох десятків тонн. У них були потужні, великі черепи і масивні щелепи з великими гострими зубами. Їхні кінцівки були в формі плавників", - розповів учений.

Палеонтологи також виявили кілька інших видів тварин тієї ж епохи, серед яких - плезіозаври, черепахи і предки сучасних крокодилів. Всього було виявлено кілька сотень останків.

"Морські черепахи їли великих равликів, в той час як вони самі ставали жертвами великих крокодилів. Ми знаємо це, тому що ми виявили сліди зубів, залишені цими рептиліями на панцирах черепах. З іншого боку, потужні пліозаври полювали на всіх тварин, скам'янілості яких ми виявили на цій ділянці ", - зауважив палеонтолог Даніель Тиборовський.

Дослідження недавно виявленого скупчення скам'янілих останків юрських тварин в Кшижановіце будуть продовжені. Вчені сподіваються виявити більш багатий матеріал у вигляді кісток великих рептилій.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Таїланді відкрили новий вид гігантського хижого динозавра, який отримав назву Siamraptor suwati.