RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

В Альпах зникає знаменитий льодовик: вчені передбачили час його "смерті"

В Італійських Альпах може зникнути найвідоміший в країні льодовик - гора Мармолада в Доломітах.

Як передає "Апостроф", про це повідомляє Lonely Planet.

Вчені з Падуанського університету вважають, що найвідоміший льодовик Альп гора Мармолада висотою 3342 метри може зникнути вже через 15 років.

Мармолада - це один з небагатьох льодовиків мальовничого італійського гірського хребта Доломіти, який дозволяє кататися на лижах в будь-яку пору року, навіть влітку. За останні 70 років льодовик втратив понад 80% свого об’єму, зменшившись з 95 мільйонів кубічних метрів в 1954 році до 14 мільйонів сьогодні.

"Зникнення льодовика все ближче і ближче. Можливо, йому залишилося жити не більше 15 років", – зазначив професор геоморфології Падуанського університету Альдіно Бондесан.

Як відомо, глобальне потепління і зміни клімату викликають танення льодовиків по всьому світу. Вчені застерігають, що в зв'язку з цим підніметься рівень моря, спричинивши повені та скорочення запасів води.

Як повідомляв "Апостроф", в Центрі полярних і кліматичних досліджень Берда при Університеті штату Огайо заявили, що крижаний щит Гренландії, можливо, досяг точки неповернення, з якої починається незворотний шлях до повного зникнення льодовиків на острові.