RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Це вже точка неповернення: в Гренландії зникнуть льодовики

Крижаний щит Гренландії, можливо, досяг точки неповернення, з якої починається незворотний шлях до повного зникнення льодовиків на острові.

Про це пише "Новое время", посилаючись на Центр полярних і кліматичних досліджень Берда при Університеті штату Огайо.

За словами дослідників, снігопад, який зазвичай щорічно поповнює льодовики Гренландії, вже не встигає за темпами танення льоду . Це означає, що крижаний щит Гренландії - друге за величиною крижане тіло в світі - далі втрачатиме лід, навіть якщо глобальні температури перестануть рости.

У своєму дослідженні вчені розглянули щомісячні супутникові дані за 40 років з більш ніж 200 великих льодовиків, які стікають в океан з Гренландського щита. Вони виявили, що протягом 1980-х і 90-х років накопичуваний сніг і лід, що тане, в основному знаходилися в рівновазі, але недавно ця ситуація змінилася.

"Ми виявили, що лід, що виходить в океан, набагато перевершує сніг, який накопичується на поверхні крижаного покриву", - зазначила Мікалі Кінг, провідний автор роботи, дослідниця Центру полярних і кліматичних досліджень Берда при Університеті штату Огайо.

За словами вчених, це прискорення почалося приблизно в 2000 році, коли льодовики почали втрачати близько 500 гігатонн своєї маси щорічно, а кількість накопичуваного снігу залишилося на тому ж рівні. Також Гренландія скинула безпрецедентну кількість льоду і води в океан влітку 2019 року, коли острів накрила хвиля теплого повітря з Європи.

Повне танення льодовикового щита Гренландії може підняти рівень моря на 23 фути (~ 7 метрів). Якщо це станеться, океан поглине прибережні міста по всьому світу.

Лід Гренландії вже є найбільшим у світі джерелом підвищення рівня моря. Згідно з дослідженням, опублікованим в грудні, всього за наступні 80 років його поточна швидкість танення додасть ще 2,75 дюйма (6,9 см) до глобального рівня моря.

"Відступ льодовика призведе до постійної втрати динаміки всього льодовикового покриву. Навіть якщо клімат залишиться колишнім або навіть стане трохи холоднішим, крижаний щит все одно буде втрачати масу", - сказав гляциолог Ян Ховарт, один із співавторів статті.

Як писав "Апостроф", 16 серпня, в неділю, в національному парку Долина Смерті (штат Каліфорнія, США) дослідники зафіксували найвищу температуру в історії спостережень - +54,4 градуса за Цельсієм.