RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Між Білоруссю та країнами ЄС спалахнув дипломатичний скандал

Влада Білорусі на тлі введення санкцій країнами ЄС вимагає від посольств Польщі та Литви скоротити кількість працюючих в Білорусі дипломатів.

Про це заявив прес-секретар МЗС Білорусі Анатолій Глаз, передає Tut.by.

"З огляду на однозначну деструктивну діяльність з боку зазначених країн їм запропоновано до 9 жовтня привести до паритету з білоруськими закордонними установами у відповідних країнах склад своїх дипломатичних представництв в Білорусі", - заявив він.

У посольстві Литви замість 25 повинно залишитися 14 дипломатів, в польському - замість 50 залишиться 18. Підкреслюється, що ці пропозиції є обов'язковими до виконання.

Білоруські посли відкликаются в Мінськ для консультацій з 5 жовтня. Так само запропоновано зробити Польщі та Литві.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс заявив, що вони не мають наміру виконувати пропозицію:

"Ми дійсно не маємо наміру відкликати на консультації і точно не будемо нічого робити в питанні скорочення персоналу. Ми не зацікавлені в скороченні каналів співпраці, спілкування, ми бачимо і безліч проблем в цьому, і самі точно не буде вдаватися до такої ініціативи, тому що не бачимо в цьому користі".

Лінкявічюс поінформував про ситуацію Європейську службу зовнішніх зв'язків.

У свою чергу глава МЗС Польщі Збігнєв Рау заявив: "Білорусь відкликала своїх послів в Польщі і Литві для консультацій і чекає того ж від Польщі і Литви. Разом з Лінкявічюсом ми переконані, що комунікаційні канали повинні бути збережені, і на даному етапі ми не збираємося відкликати наших послів для консультацій".

Як повідомляв "Апостроф", раніше Канада і Великобританія ввели санкції проти ряду офіційних осіб уряду Білорусі разом з невизнаним президентом Олександром Лукашенком.