RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Подарунок Лаврову: на Балканах спалахнув скандал через вивезену з Донбасу українську ікону

У Боснії і Герцеговині спалахнув дипломатичний скандал після того, як співпрезидент від сербської громади Мілорад Додік подарував главі МЗС Росії Сергію Лаврову 300-річну ікону, яку, ймовірно, вивезли з Луганська.

Про це повідомляє BBC з посиланням на місцеві ЗМІ.

Додік подарував ікону Лаврову на зустрічі, яка відбулася 14 грудня. Печатка на звороті свідчить, що вона була власністю Української УРСР.

Журналісти наводять слова Додіка, що ікону знайшли в Луганську.

16 грудня посольство України направило владі ноту з вимогою пояснити, що це за ікона і як вона потрапила в Боснію і Герцеговину.

"Про ситуацію нам відомо. Посольство України направило офіційну ноту МЗС Боснії і Герцеговини з вимогою надати пояснення і повну інформацію про обставини цієї справи. Також українська сторона очікує зустріч з офіційними представниками МЗС БіГ. Зустріч має відбутися в найближчі дні", - повідомив прес- секретар МЗС України Олег Ніколенко.

В українському МЗС дізналися про цю історію зі ЗМІ.

"Хочемо отримати роз'яснення, як ікона з'явилася на території БіГ і які обставини спонукали подарувати її російському міністру", - сказав Ніколенко.

У ноті українського посольства йдеться, що Луганськ є "тимчасово окупованим Російською Федерацією", тому приховування інформації про походження ікони "означатиме підтримку агресивної політики РФ проти України".

Глава МЗС Боснії і Герцоговини Бісера Туркович назвала звинувачення серйозними і зазначила, що прокуратура повинна розібратися, як українська власність виявилася в країні.

Як повідомляв "Апостроф", в 2019 році українські військові виявили в Широкино Донецької області цінну колекцію творів мистецтва, які вважалися втраченими .