RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вчені показали римську мозаїку, якій 1600 років - на ній зображено смертельну сутичку: фото і відео

У графстві Дорсет (Велика Британія) в 1974 році виявили римську мозаїку, якій 1600 років. На ній зображений леопард, що напав на антилопу.

Про це розповідає Daily Mail.

Це - одне з трьох мозаїчних панно, виявлених археологами на території Дьюліш-хауса в Дорсеті. Два з них були передані в дар музею округу Дорсет, а третій зберігався у власників маєтку до того, як в 2018 році був проданий на аукціоні. Згодом панно було продано європейському колекціонерові.

Потім в справу втрутилися британські офіційні особи і в минулому році наклали тимчасову заборону на експорт, який був продовжений до січня, щоб у музею округу Дорсет було достатньо часу, щоб зібрати 150 000 фунтів стерлінгів (близько 207 тис. доларів), необхідних для його покупки . Це вдалося і музей викупив мозаїку.

урахуванням свого віку, вона перебуває в неймовірному стані, але зараз проходить дуже делікатне очищення ... Після очищення та консервації вона займе почесне місце на відреставрованих історичних сходах в Дорсетському музеї", - зазначив доктор Джон Мердов, директор Музею округу Дорсет.

Він додав, що мозаїчне панно на підлозі було зроблено для великого будинку великого римського землевласника в 4 столітті. Воно складається всього з трьох кольорів: кремового, чорного і теракотово-червоного, і створено з використанням місцевих матеріалів.

"Те, що на ньому зображено, просто вражає. Це леопард, що збиває газель і стрибає їй на горло. Це природа в дії", - сказав Мерден.

Як розповідав "Апостроф", під час розкопок стародавнього міста Флавіаполіса на території сучасної Туреччини археологи знайшли мозаїчне зображення жінки, яка своїми рисами нагадує знамениту Мону Лізу.