RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Данія призупинила вакцинацію препаратом AstraZeneca через потенційну небезпеку здоров'ю: що відомо

Данія призупиняє вакцинацію від коронавірусу препаратом AstraZeneca через виявлення після щеплення важких наслідків для здоров'я людей.

Про це повідомляє видання DR.

Медики зафіксували побічний ефект після вакцинації - утворення тромбів. Також в країні зареєстровано один смертельний випадок в результаті важких наслідків після вакцинації.

Однак Національна рада охорони здоров'я Данії поки не робить остаточного висновку про те, чи існує зв'язок між вакциною і утворенням тромбів.

"Ми знаходимося в середині найбільшого і найважливішого заходу щодо вакцинації в данській історії. І прямо зараз нам потрібні всі вакцини, які ми можемо отримати. Тому відкласти одну з них - непросто. Вакцинація AstraZeneca припинена", - сказав Сорен Брострем, директор Національної ради з питань охорони здоров'я.

За його словами, спочатку потрібно з'ясувати побічні ефекти від щеплень проти коронавірусу, тому що в країні проводять масову вакцинацію.

Нацрада охорони здоров'я також заявляє, що є "хороші докази того, що вакцина безпечна і ефективна".

"Але і ми, і Датське агентство з лікарських засобів, повинні реагувати на повідомлення про можливі серйозні побічні ефекти, що надходять як з Данії, так і з інших європейських країн", - підкреслив Брострем.

Людям, які були вакциновані вакциною AstraZeneca протягом останніх двох тижнів і у яких симптоми проявляються більше трьох днів, рекомендується звернутися до лікаря.

Перерва у вакцинації триватиме два тижні, поки Національна рада охорони здоров'я спільно з Датським агентством з лікарських засобів проведуть нову оцінку.

Кілька інших країн також припинили використання вакцини AstraZeneca: Естонія, Латвія, Люксембург і Литва.

У Данії вакцину AstraZeneca одержали 142 102 особи. Щеплення іншими препаратами від COVID-19 будуть робити як і раніше.

Як повідомляв "Апостроф", поставка першої партії американо-німецької вакцини Pfizer/BioNTech проти коронавірусу в Україні очікується найближчими тижнями.