RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Чехія заявила про ще одну масову висилку дипломатів Путіна: названо термін

У четвер, 22 квітня, міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек заявив, що склад російського посольства в Празі буде зрівняний з кількістю співробітників чеської місії в Москві, а це значить додаткову висилку майже 70 співробітників дипломатичного представництва РФ.

Про це повідомляє чеське видання Іdnes.

За даними МЗС Чехії, після депортації 20 співробітників чеського посольства в Москві, загальна кількість у ньому зменшилася до 24 осіб, з яких - тільки 5 дипломатів. Тим часом в посольстві Росії в Празі працюють 27 дипломатів і 67 адміністративних співробітників.

У зв'язку з цим міністр закордонних справ Чехії Якуб Кулганек запропонував МЗС РФ повернути висланих працівників дипмісії до полудня четверга 22 квітня. Якщо ж цього не станеться, число співробітників посольства РФ в Празі буде обмежено до кількості співробітників чеського посольства в Москві.

"Російська Федерація не відповіла до обіду. Тому ми вирішили відреагувати таким чином: відповідно до статті 11 Віденської конвенції ми обмежуємо кількість російських дипломатів в Празі до числа, яке відображає поточний стан нашого посольства в Москві. Це рішення діє з сьогоднішнього дня, Росія повинна вивезти своїх громадян до кінця травня", - повідомив після закінчення ультиматуму Кулханек.

Нагадаємо, що раніше з Праги було вислано 18 російських дипломатів, а з Москви - 20, майже дві третини всього персоналу посольства. До обопільної висилки співробітників посольств призвів дипломатичний скандал між країнами.

Влада Чехії підозрює російські спецслужби в причетності до вибуху в Врбетіце в жовтні і грудні 2014 року. Тоді двоє людей загинули під час першого вибуху. Дипломатів, яких висилають з Праги, підозрюють у тісній співпраці з російськими спецслужбами.

Як повідомляв "Апостроф", у МЗС Росії заявили, що не мають стосунку до вибухів на складі боєприпасів у Врбетиці в 2014 році.