RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.40
Світ

Новини

3 липня

Всі новини

У Туреччині назвали "помилкою" заяву Байдена про геноцид вірмен

Президент США Джо Байден, офіційно визнавши геноцид вірменського населення, нарвався на критику з боку Туреччини.

Заява Джо Байдена з'явилася на офіційному сайті Білого дому.

Так, Байден став першим президентом США за останні 40 років, хто публічно визнав масові вбивства вірменського населення 1915 року геноцидом.

У заяві сказано, що "починаючи з 24 квітня 1915 року, після арешту вірменської інтелігенції і лідерів громад в Константинополі османською владою, півтора мільйона вірмен були депортовані, вбиті або відправлені на смерть в кампанії винищення".

"Щороку в цей день ми згадуємо життя всіх тих, хто загинув під час геноциду вірмен в Османську епоху, і знову зобов'язуємося запобігти повторенню подібних злочинів ... Ми вшановуємо жертв Медс Егерн", - заявив Джо Байден і додав, що американці шанують всіх вірмен, які загинули в результаті геноциду, що почався 106 років тому.

На заяву Джо Байдена миттєво відреагували в Туреччині. Так, глава МЗС Мевлют Чавушоглу назвав слова президента США "популізмом" і заявив, що Анкара відкидає формулювання про геноцид.

"Слова не можуть змінити або переписати історію. Нам нема чого вчитися в кого-небудь на власному минулому. Політичний опортунізм - найбільше зрадництво світу і справедливості. Ми повністю відкидаємо цю заяву, засновану виключно на популізмі", - написав Чавушоглу у своєму Twitter.

У МЗС Туреччини також додали, що заява Джо Байдена "підриває взаємну довіру і дружбу" між двома країнами.

"Ця заява США, що спотворює історичні факти, ніколи не буде прийнята в свідомості турецького народу і завдасть глибокої рани, яка підриває нашу взаємну довіру і дружбу", - йдеться на офіційному порталі дипвідомства.

Раніше Джо Байден попереджав Реджепа Ердогана про намір офіційно визнати геноцид вірмен.