RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

Всі новини

В Євросоюзі остаточно затвердили ковід- "паспорти": що потрібно знати

Європарламент погодив паспорти імунізації, які підтверджуватимуть отримання щеплення від коронавірусу, негативний тест або ж наявність імунітету після одужання від цієї хвороби.

Про це повідомляє DW.

Рішення має сприяти відновленню вільного та безпечного руху на території Євросоюзу та Шенгенської зони. Остаточним кроком для впровадження документів стане їх затвердження Радою ЄС.

Зелені сертифікати почнуть діяти в усіх країнах Євросоюзу та Шенгенської зони з 1 липня. Зазначається, що низка держав вже почала їх видавати.

Ковідні паспорти підтверджуватимуть отримання щеплення проти коронавірусу, наявність негативного тесту або імунітету після одужання від цієї хвороби.

Обов'язковою буде видача документів вакцинованим однією з чотирьох зареєстрованих у Євросоюзі вакцин: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson. Також кожна країна ЄС чи Шенгену матиме змогу видавати сертифікати для препаратів, рекомендованих ВООЗ або ж допущених до використання в окремих державах об'єднання.

Як негативні визнаватимуться лише ПЛР-тести та тести на антиген. Наявність імунітету підтверджуватиметься за допомогою позитивного ПЛР-теста. Ковідний паспорт можна буде отримати не раніше ніж через 11 днів після такого позитивного результату тесту. Термін дії документу - 180 днів.

Зелені паспорти в країнах Євросоюзу видаватимуться безкоштовно як в електронній формі, так і на паперовому носії. Документи міститимуть QR-код, за допомогою якого перевірятиметься їх автентичність.

В ЄС передбачають також визнання сертифікатів з третіх країн за умовою відповідності європейським критеріям.

Раніше “Апостроф” повідомляв, що у Кабміні назвали дату введення цифрових ковід-паспортів. Там зазначили, що Україна була до цього технологічно готова ще півтора-два місяці тому.