RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Археологи під старим кінотеатром знайшли давньоримський готель: фото і відео

В Італії, де раніше археологи знайшли сейф часів Давнього Риму, в історичному центрі Верони під занедбаним кінотеатром 1930-х років було виявлено велику будівлю II століття, в якій збереглися численні архітектурні та декоративні елементи.

Про це повідомляє The History Blog.

Будівля була зруйнована в результаті пожежі і збережена під купами попелу, який став її консервантом, через що будинок охрестили «Маленькими Помпея». А розмір, складність і збережені особливості споруди роблять його видатним в своєму роді.

Фото: The History Blog

Розкопки виявили надзвичайно велику і складну споруду імперської епохи. Археологи виявили залишки "теплих" підлог і систем внутрішнього опалення, бетонні підлоги, прикрашені мозаїчною плиткою та інкрустацією. Одна кімната була особливо чистою, з яскраво забарвленими фресками на стінах, прикрашеними підлогами, видимими з-під обгорілих дерев'яних меблів і обваленої стелі.

План поверху і збережені стіни вказують на те, що простір було розділено на окремі спальні, тому гіпотеза археологів полягає в тому, що це міг бути розкішний готель, з високоякісним декором і передовими зручностями на кшталт стін з підігрівом.

Пожежа могла статися наприкінці III - початку IV століття, судячи з давнім відкладень гірських порід у цьому місці і прилеглих територіях. Діапазон дат дозволяє припустити, що будівля була спалена в одному з декількох великих зіткнень між імперськими суперниками, які відбулися в Вероні.

Фото: The History Blog

Імператор Марк Аврелій Карін переміг узурпатора Сабіна Юліана 283 року нашої ери; а 312 року Костянтин Великий успішно обложив місто і вбив найстаршого кавалерійського командира свого суперника Максенція - Рюріція Помпеяна. Після битви при Вероні Костянтин, не зустрічаючи опору, рушив на Рим і раз і назавжди переміг Максенція в битві біля Мільвійського моста.

Ця будівля також могла бути свого роду певною конфіскацією доменного типу імператора Галлієна, який в 260-х роках розширив стіни Верони, включивши арену, і створив широкий оборонний рів навколо стін. При будівництві було знесено деякі будівлі, щоб очистити новий оборонний периметр. В жертву приносили постоялі двори, ферми, підприємства, будинки прямо за стінами.

Нагадаємо, в Іспанії археологи раніше виявили некрополь епохи пізньої Римської імперії.