RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Вогонь знищує країни на Середземному морі: що відбувається в Туреччині, Греції та Італії

На півдні Європи вже два тижні палають лісові пожежі. Вогняна стихія лютує в Туреччині, Італії, Греції, Північній Македонії та Албанії.

"Апостроф" зібрав все, що відомо про пожежі на Адріатиці, Егейському та Середземному морі.

Пожежі в Туреччині

NASA показала кілька супутникових знімків лісових пожеж на півдні і південному заході Туреччини, зроблених 31 липня і 3 серпня в районі курортів Анталья, Аланья, Манавгат і Мармарис.

Можна помітити, що пожежі серйозно пішли на спад, проте заспокоюватися поки рано.

У двох районах південно-західної провінції Мугла в Туреччині заарештували шістьох підозрюваних у підпалах, повідомляє Hurriyet.

Четверо з них влаштували пожежу в регіоні Мілас коктейлем Молотова, а потім спробували сховатися. Поліція затримала одного підозрюваного на в'їзді до провінції Ізмір. Решту затримали в околицях, коли їх ледь не побили місцеві жителі. Тепер троє з чотирьох підозрюваних заарештовані судом.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розповів інформагентству Anadolu, що з 208 пожеж, які сталися з кінця липня в 44 провінціях Туреччини, локалізовані 196. У п'яти провінціях - Анталья, Стамбул, Іспарта, Айдин і Денізлі - триває гасіння 12 пожеж.

Жертвами пожеж у Туреччині стали 8 осіб (семеро в Анталії і одна - в Мармарисі), ще близько 900 - постраждали.

Пожежі в Греції

У сусідній Греції теж вирують десятки лісових пожеж. Через спеку виникло близько півсотні займань, на ліквідацію яких було кинуто понад 700 пожежників і рятувальників з усієї країни. Оскільки температура в регіоні місцями перевищує +40 градусів, вогонь на багатьох ділянках спалахує повторно.

Так, у четвер, 5 серпня, ввечері після нового спалаху лісової пожежі довелося евакуюватися жителям північних передмість Афін - Іппратіос Політея і Дросопігі. Пожежа підступила до заміської королівської резиденції Татої, внесеної до списку видатних пам'яток.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна відправить до Греції сотню рятувальників, які нададуть країні допомогу в боротьбі з масштабними лісовими пожежами. Вони отримають все необхідне спорядження і техніку.

Станом на вечір п'ятниці, в країні зафіксовано 56 активних вогнищ вогню, повідомляє видання Ekathimerini.com. За словами глави цивільної оборони Греції, масштабна лісова пожежа в північних Афінах перетнула обидві сторони національної автомагістралі на Ламію і загрожує селам і містам у східних передгір'ях гори Парніта. Є жертви.

У вівторок, 3 серпня, на півночі Греції була зафіксована найвища температура в країні, що склала +47,1 °С. Схожа температура панує в сусідній Македонії.

Пожежі в Північній Македонії

Займання в Північній Македонії гасять пожежники, військові та волонтери, очікують прибуття допомоги зі Словенії. Уже прибула підтримка з Болгарії та Сербії. ЄС пообіцяв також техніку зі Швеції, Франції, Австрії. Місцеві жителі повідомляють, що у пожежникам бракує обладнання.

На території муніципальних утворень Делчево, Пехчево і Берово тривають активні пожежі, і через сильний вітер існує небезпека їх поширення, повідомляє місцевий портал 24.mk.

Пожежники від втоми буквально валяться з ніг.

Також дивіться, що відбувається в Північній Македонії:

Уряд Північної Македонії 5 серпня оголосив надзвичайний стан на найближчі 30 днів через лісові пожежі по всій країні, в тому числі - навколо столиці Скоп'є.

У зв'язку з масштабними лісовими пожежами в Греції та Північній Македонії МЗС України радить співгромадянам, які готуються туди поїхати або вже перебувають на території цих країн:

  • утриматися від відвідування вражених стихією локацій;
  • уважно відстежувати повідомлення місцевих служб цивільного захисту;
  • неухильно дотримуватися рекомендацій та приписів безпеки;
  • у разі виникнення загрози життю або здоров'ю невідкладно звертатися до відповідної закордонної дипломатичної установи України за місцем перебування.

Пожежі в Албанії

Страждає від пожеж і Албанія, місцеві пожежники не справляються з гасінням вогню, пише місцеве видання Exit. За даними Міністерства оборони, по всій країні все ще вирують шість пожеж, дві - погашені, один локалізована.

У північній частині країни біля Шкодера виникла нова пожежа. Одна була ізольована в Дібері, а інша досі горить в Фуше-Аррес.

Пожежі тривають на півострові Карабурун на півдні, створюючи небезпеку для національного парку Логара. Ситуація вважається неконтрольованою, оскільки албанські пожежники не мають обладнання для боротьби з вогнем, особливо в складній місцевості.

Решта активних пожеж зосереджені в селах навколо Гірокастри і Маллакастери.

У п'ятницю, 6 серпня, вранці через сильний вітер польоти вертольотів були припинені.

Механізм цивільного захисту Євросоюзу вже оголосив, що два вертольоти будуть відправлені з Нідерландів і Чехії для підтримки операцій. Очікується, що вони прибудуть в суботу, 7 серпня.

А тим часом потужні вітри розносять вогонь і збільшують площу поверхні пожежі, а також її інтенсивність.

Пожежі в Італії

Не обминули стороною пожежі Італію, де стовпчики термометрів показують +45 в затінку. Минулого тижня по всій Італії були зареєстровані тисячі лісових пожеж.

Роберто Чінголані, міністр з питань екології, заявив парламенту в четвер, що 57,4% пожеж були викликані підпалами, а 13,7% стали результатом ненавмисних дій людини.

За добу пожежним довелося виїжджати на гасіння більш, аніж 1100 займань.

Особливо серйозні пожежі зафіксовані на острові Сицилія. Влада кількох муніципалітетів каже, що займання виникло в результаті підпалів. Вона вважає, що за цим стоїть мафія, закликає провести розслідування і покарати винних, повідомляє Euronews.

А Укргідрометцентр заявив у Facebook, що "катастрофічні пожежі в Туреччині, Греції та Італії впливають на погоду, вона стає більш нестійкою і складною в прогнозуванні".