RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Партія Меркель програла вибори: політолог назвав головні помилки команди канцлера

У неділю, 26 вересня, в Німеччині відбулися вибори в Бундестаг. З невеликим відривом перемогли соціал-демократи (СДПН), які обійшли партійний союз ХДС/ХСС.

Про помилки партії Меркель в ексклюзивній колонці "Апострофу" розповів політолог-міжнародник Віктор Савінок з Берліна.

"Якщо говорити про перемогу Соціал-демократів (СДПН), то вони зробили менше помилок протягом цієї виборчої кампанії, і вийшли з добре підготовленою партійною програмою. В принципі, "Зелені" теж були добре підготовлені в програмному плані, проте в цій компанії як ніколи велику роль грали особистості, чиї якості вийшли на перше місце", - пояснив він.

На його думку, в плані особистостей і "Християнські Демократи" (ХДС/ХСС), і "Зелені" програли. У випадку з "Зеленими" це сталося серед іншого через те, що у їхнього кандидата Анналени Бербок були проблеми як і з плагіатом у її книзі, так і з поправками в її офіційній біографії, і в її податковій декларації, де вона теж не показала певні прибутки. А німці досить педантично ставляться до цих питань.

Савінок зазначив, що представник "Християнських Демократів" Армін Лашет - слабкий кандидат в особистісному плані, який допустив багато помилок. Йдеться і про його усмішку під час візиту до жертв повені в південно-західній Німеччині, і те, що він як прем'єр найбільш населеної федеральної землі (Північного Рейну-Вестфалії - "Апостроф") не зміг впоратися з наслідками повеней і фактично вийти з якимсь більш-менш ефективним порядком денним в цьому плані.

Також зіграло роль те, що Лашет практично протягом всієї кампанії відкидав необхідність впровадження будь-яких змін в кліматичній політиці, а також те, що він утримувався від будь-яких заяв в плані соціальної політики, яка важлива для німецького виборця. Тобто ми бачимо, що в Арміна Лашета є проблеми, і це зіграло свою роль в тому, що християнські демократи набрали найменшу кількість голосів за всю свою історію.

Савінок звернув увагу на ще один фактор. Меркель фактично з 2018 року утримувалася від того, щоб назвати свого наступника, і зрештою в кампанії Лашета вона утрималася від будь-яких демонстрацій на його користь. Фактично Меркель приєдналася до кампанії Лашета тільки тоді, коли вже треба було просто рятувати стан справ на останніх тижнях цієї кампанії.

"До речі, те, що не сталося повної катастрофи, і ХДС не отримала близько 20%, а отримала більше, це теж певною мірою заслуга того, що взялася працювати Ангела Меркель", - зазначив політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Провал партії Меркель, перемога соціалістів і "Ямайка": підсумки виборів в Німеччині