RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.60
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

21 травня

Всі новини

Археологи знайшли на місці льодовика, який розтанув, найдавнішу лижу - їй 1300 років: фото

Норвезькі археологи витягли з льоду другу дерев'яну лижу, якій приблизно 1300 років. Буквально в п'яти метрах від неї лежала перша лижа - її знайшли в 2014 році.

Результати дослідження опублікувала команда проєкту Secrets of the Ice на своєму офіційному сайті.

Після того, як знайшли в 1991 році крижану мумію, яка пролежала в льодах більше 5 тисяч років в Ецтальських Альпах, стала розвиватися льодовикова археологія в цьому районі. Фахівці за цей час виявили сотні артефактів, де найдавніший віком близько шести тисяч років.

Основні дослідження зп льодовиковою археологією Норвегії проводить команда проєкту Secrets of the Ice, яка складається з учених з різних університетів і організацій.

У 2014 році археологи знайшли в районі гори Дігерварден дерев'яну лижу приблизно середини VIII століття нашої ери, на якій збереглося кріплення. Другу лижу прикривав льодовик, який у 2021 році помітно відтанув. Команда науковців з допомогою льодорубів, газових плит і пакувальних матеріалів змогли вилучити з льоду древній артефакт, з тим самим шкіряним ремінцем і крученою берестяною зв'язкою, що і у лижі, виявленої в 2014 році.

Сама лижа довжиною 187 сантиметрів і шириною 17 сантиметрів, що на 17,2 сантиметра більше, ніж розміри минулої знахідки. Науковці пов'язують це з тим, що друга лижа збереглася краще.

Фото: secretsoftheice.com

Фото: secretsoftheice.com

Фото: secretsoftheice.com

Фото: secretsoftheice.com

Фото: secretsoftheice.com

Фото: secretsoftheice.com

Нагадаємо, 6 червня група археологів розкрила таємничий ящик, який був знайдений в ході дослідницьких робіт на льодовику Лендбреен в Норвегії.