RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

На виборах в Чехії сталася сенсація: результати підрахунку голосів

Підрахунок голосів на виборах в Чеській Республіці, які відбулися 8-9 жовтня, показав поразку правлячої партії, а комуністи вперше не потрапили в парламент. Уряд створюватимуть політичні сили ліберального спрямування.

Про це свідчать попередні результати підрахунку голосів.

Після підрахунку 99,5% голосів лідирує блок Spolu з 27,72%. Це - праволіберальний союз, який вже має 20% мандатів у парламенті. Тепер його представництво збільшиться майже вдвічі. Найімовірніше прем'єром стане голова Spolu Петро Фіала.

На другому місці опинилася партія влади ANO з 27,2%.

Третє місце отримав ще один ліберальний блок - Партія Піратів і STAN, з результатом в 15,54%.

На четвертому місці - ультранаціоналісти та праві з партії "Свобода і пряма демократія". Експерти вважають сенсацією те, що вони отримали менше ніж 10%, а саме 9,59% голосів.

Інші політичні сили не змогли подолати прохідний бар'єр, який становить 5%. В парламент не змогли увійти комуністи та інші ліві партії.

Таким чином коаліцію повинні скласти ліберальні партії Spolu, Партія Піратів і STAN, у яких буде 108 мандатів з 200. За прогнозами, пост прем'єра займе Петро Фіала.

Раніше ми писали, що Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) заявила про готовність утворити коаліцію за результатами виборів до Бундестагу. На виборах 26 вересня в Німеччині також сталася сенсація - партія Ангели Меркель ХДС/ХСС зайняла на виборах друге місце.