RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Силовики застосували газ проти мігрантів, є загроза жертв: що відбувається на кордоні Польщі та Білорусі

На кордоні Білорусі та Польщі наростає міграційна криза: привезені владою РБ сотні громадян країн Близького Сходу намагаються прорватися на територію Європейського Союзу, проте їх стримують польські прикордонники та сили оборони.

Про це повідомляє "Газета Виборча".

За даними видання, на кордоні дійшло до застосування сльозогінного газу польськими силовиками проти людей, які близько підійшли до паркану на кордоні в районі містечка Кузниця Білостокська.

Лідери лівого крила в польському парламенті Адріан Зандберг, Роберт Бедронь та Влодзімеж Чарзастий закликали президента Анджея Дуду негайно скликати Раду національної безпеки, оскільки уряд не справляється із ситуацією на кордоні.

А тим часом над головами біженців кружляють польські військові вертольоти, які шумом гвинтів і потоками повітря відганяють непрошених гостей від кордону.

У штаб-квартирі НАТО звернулися до нелегітимного глави Білорусі Олександра Лукашенка і заявили, що використання мігрантів режимом як гібридної тактики є неприпустимим: "Ми стурбовані нещодавньою ескалацією ситуації на польсько-білоруському кордоні. Ми закликаємо Білорусь дотримуватися норм міжнародного права".

А речник міністра-координатора польських спецслужб Станіслав Жарін також заявив, що "Польща очікує, що мігранти спробують силою пройти на територію Польщі". За його словами, "почалася найбільша спроба силового вторгнення до Польщі".

Крім того, він повідомив, що є інформація, що "група знаходиться під пильним контролем озброєних білорусів. Саме вони вирішують, куди рухається група".

А заступник міністра закордонних справ Польщі Петро Вавжик заявив "Польському радіо", що Варшава готова захищати кордон.

"Я переконаний, це навіть не враження, а я переконаний, що білоруська влада прагне ескалації, ескалації, яка призведе до того, що будуть смертельні жертви на якійсь зі сторін", — заявив він.

У МВС заявили, що польські служби запобігли спробі мігрантів прорватися на польську сторону на південь від прикордонного переходу до Кузниці. Ситуація була під контролем.

Нагадаємо, "Апостроф" повідомляв, що у Польщі українець погорів на перевезенні десятків нелегальних мігрантів.