RU  UA

Міграційна криза в Європі: експерт пояснив, навіщо вона Путіну

Росія намагається руками Лукашенка дестабілізувати ситуацію в Євросоюзі за допомогою загострення кризи на польсько-білоруському кордоні.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заступник міністра з тимчасово окупованих територій України у 2016–2019 роках Георгій Тука.

За його словами, білоруські силовики координують мігрантів.

"Я викладав відео, яке знімали поляки, і на якому видно мігрантів, за якими на відстані півметра стоять білоруські спецпризначенці. Це свідчить, по-перше, про контроль, по-друге, про організацію цього процесу з боку влади Білорусі", - каже експерт.

Георгій Тука також нагадує про повну залежність Лукашенка від Путіна, яка унеможливлює прийняття самопроголошеного білоруським президентом подібних рішень.

"І не треба забувати, що 100 % дій білоруської влади контролюються кремлівською адміністрацією. Лукашенко сам не може з місця підскочити, якщо це йому не дозволить зробити Путін", - наголошує він.

На думку експерта, західним країнам настав час визнати, що Путін придумав спосіб дестабілізації ситуації в Європі за допомогою напливу мігрантів - спочатку до Німеччини, а тепер - до Польщі.

"Цивілізований світ має нарешті визнати, що Росія фактично вигадала й дуже вдало застосувала ось цю живу силу для дестабілізації ситуації всередині європейської спільноти. Уперше це відбулося, коли розпочалася шалена хвиля сирійських біженців. У той час, я кілька разів був у відрядженнях у різних містах Європи, особливо для мене шокуюча ситуація була в Німеччині, яка є найбільш потужною економічно та фінансово державою. Спілкуючись із посадовцями, я відверто бачив у них розгубленість - навіть вони не були готові до такого розвитку подій, не знали, що робити і як реагувати. Адже біженців вони то прийняли, та постало питання забезпечення житлом, пошуком роботи, навчання, зокрема й мові. Найважливіше питання - інтеграція цих новоприбульців до загальнонімецької спільноти", - додав Тука.

Читайте матеріал повністю: Росія розпочала нові війни в Європі і тисне з обох боків – Георгій Тука.