RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія почала нові війни у Європі і тисне з обох боків - Георгій Тука

Георгій Тука про причини та наслідки конфлікту з мігрантами

Георгій Тука про причини та наслідки конфлікту з мігрантами Георгій Тука Фото: Апостроф

На польсько-білоруському кордоні ситуація продовжує залишатися напруженою. Так, минулої ночі польські прикордонники припинили майже 500 спроб мігрантів незаконно проникнути на територію Польщі. Також у ЗМІ почали з'являтись повідомлення про те, що мігранти можуть спробувати перейти через білорусько-український кордон. Чи варто українським прикордонникам готуватися до спроб нелегалів потрапити на територію України і хто є сценаристом "міграційної кризи" — в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заступник міністра з тимчасово окупованих територій України у 2016–2019 роках ГЕОРГІЙ ТУКА.

— З території Білорусі на польському кордоні зібрався натовп мігрантів. Ситуація досить напружена, та президент Білорусі Олександр Лукашенко каже, що це не його люди.

— Я викладав відео, яке знімали поляки, і на якому видно мігрантів, за якими на відстані півметра стоять білоруські спецпризначенці. Це свідчить, по-перше, про контроль, по-друге, про організацію цього процесу з боку влади Білорусі.

І не треба забувати, що 100 % дій білоруської влади контролюються кремлівською адміністрацією. Лукашенко сам не може з місця підскочити, якщо це йому не дозволить зробити Путін.

Цивілізований світ має нарешті визнати, що Росія фактично вигадала й дуже вдало застосувала ось цю живу силу для дестабілізації ситуації всередині європейської спільноти. Уперше це відбулося, коли розпочалася шалена хвиля сирійських біженців. У той час, я кілька разів був у відрядженнях у різних містах Європи, особливо для мене шокуюча ситуація була в Німеччині, яка є найбільш потужною економічно та фінансово державою. Спілкуючись із посадовцями, я відверто бачив у них розгубленість — навіть вони не були готові до такого розвитку подій, не знали, що робити і як реагувати. Адже біженців вони то прийняли, та постало питання забезпечення житлом, пошуком роботи, навчання, зокрема й мові. Найважливіше питання — інтеграція цих новоприбульців до загальнонімецької спільноти.

— Мігранти — це помста Лукашенка ЄС чи Польщі? Чи помста Путіна?

— Коли сирійська хвиля накотилась на Європу, далеко не всі країни позитивно сприйняли це явище. У ЄС погодились їх приймати й запропонували пропорційно розподіляти серед країн. Нагадаю, що навідріз відмовились Угорщина, Польща, Чехія і країни Балтії.

А що було першоджерелом цієї хвилі мігрантів? Доволі часто люди, які далекі від аналізу подій, кажуть: "Ну в Сирії ж війна була". То хотів би нагадати, що в Сирії війна триває близько 10 років. Але жодного разу Європа не стикалася з такою ситуацією.

— А чому це виникло?

— На той час це виникло через те, що була використана російська авіація під час нищівних бомбардувань одного з найбільший міст у Сирії — Алеппо. І переважна більшість серед тих людей, які просто валом шаленим ринули на терени Європи й Туреччини — це були саме мешканці Алеппо. Тобто я абсолютно переконаний, що використання таких людей — це ведення так званої гібридної війни, що зараз вдруге використовує Росія.

— Україні є чого боятися? Зрозуміло, що Польща їм не потрібна, вони хочуть пройти далі у Європу.

— Абсолютно вірно. Організатори цього шоу не очікували такого рішучого й ефективного захисту поляками власних кордонів. Між іншим, треба звернути увагу, що всередині Європейського Союзу вже є такі "поборники громадянських прав", як то кажуть, "людинолюби", які починають дорікати полякам, критикувати польську владу, мовляв: "Це не гуманно, людей треба прийняти".

Тобто Росія діє з обох боків. Водночас я переконаний, що самій Білорусі, людям та владі на чолі з Лукашенком вони абсолютно не потрібні, і вони не готові залишати цих людей на власній території.

У мене є побоювання, що в тому випадку, якщо Польща й далі стримуватиме цей натиск - а я сподіваюся так воно й буде - я цілком припускаю ймовірність пошуку запасних шляхів російсько-білоруських сценаристів. Вони можуть цей натовп перенаправити на кордон з Україною, витискаючи фактично цих людей на територію нашої держави. Чи готові ми, насамперед керівництво держави та наші прикордонники й різного розу спецпризначенці, МВС, Збройні сили, боронити наш кордон — я не впевнений.

Читайте також

Проросійські партії можуть легко виграти вибори до Європарламенту - Ребека Гармс

Політичні партії, які підтримують Путіна, можуть виграти вибори до ЄС – до чого це призведе

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Новини партнерів