RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Німеччині створено "світлофорну" коаліцію: що світить Україні

У середу, 24 листопада, три німецькі партії досягли угоди про формування коаліційного нового уряду, який покладе край епосі 16-річного канцлерства Ангели Меркель. Уряд очолить соціал-демократ Олаф Шольц. В угоді також згадується Україна, якій відведено чимало місця.

Про це повідомляє France24.com

Шольц очікує, що члени партій – "Зелених" і вільних демократів, котрі увійшли в коаліцію, - дадуть своє благословення на угоду в найближчі 10 днів.

Серед перших узгоджених заходів: обов'язкова вакцинація місць, де мешкають особливо вразливі особи, з можливістю розширення цього правила. Це відбувається на той випадок, якщо в Німеччині спостерігатиметься сплеск випадків захворювання, а політичні пертурбації дещо ускладнили вжиття цих заходів.

Шольц також наголосив на важливості суверенної Європи, дружби з Францією та партнерства зі США як ключовий наріжний камінь зовнішньої політики уряду, продовжуючи давню повоєнну традицію.

Новий уряд прагнутиме не до "найменшого спільного знаменника, а до політики великих наслідків", пообіцяв Шольц.

Анналена Бербок, Роберт Хабек, Олаф Шольц і Крістіан Лінднер Фото: Getty images

Роберт Хабек, один із лідерів партії "Зелених" заявив, що заходи, заплановані урядом, поставлять Німеччину на шлях досягнення цілей Паризької угоди щодо клімату 2015 року.

Соціал-демократи ведуть переговори із "Зеленими" та Вільними демократами, які виступають за співпрацю, відколи виграли національні вибори 26 вересня.

Про хід переговорів за зачиненими дверима поки мало подробиць, у тому числі про те, як сторони ділитимуть міністерські портфелі.

Попередня угода минулого місяця показала, що Німеччина перенесе свій крайній термін припинення використання вугільної енергії з 2038 на 2030 рік, одночасно розширюючи розгортання виробництва поновлюваної енергії.

На вимогу Вільних демократів потенційні партнери заявили, що вони не підвищуватимуть податки або послаблюватимуть обмеження на збільшення боргу, що робить фінансування центральним питанням.

Якщо члени партій підпишуть угоду, тристоронній альянс, який ще ніколи не було випробувано у національному уряді, замінить нинішню "велику коаліцію" традиційних великих партій країни. Тоді Соціал-демократи були молодшим партнером правоцентристських християнських демократів Меркель.

А Spiegel повідомляє, що коаліція продовжить допомагати Україні у повному відновленні територіальної цілісності та суверенітету.

"Ми маємо намір поглибити енергетичне партнерство з Україною, маючи сильні амбіції в галузях відновлюваних джерел енергії, виробництва зеленого водню, енергетичної ефективності та скорочення викидів CO2", - йдеться в угоді.

За кольорами партій – соціал-демократів (червоний), вільних демократів (жовтий) та "Зелених" коаліцію називають "світлофорною".

Нагадаємо, на виборах до Бундестагу сталися дві сенсації: СДПН отримала 25,7% голосів, блок Меркель ХДС/ХСС опинився на другому місці з 24,1%. Третє місце посіли "Зелені" з 14,8%, четверте місце у Вільної демократичної партії з 11,5%, "Альтернатива для Німеччини" була п'ятою з 10,3%.