RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Європейська країна бере на роботу українців навіть без спеціального дозволу

Українці, які рятуються від війни у Чехії та перетнули кордон після 24 лютого, зможуть офіційно працювати в країні без спеціального посвідчення.

Про це повідомляє Ceske Noviny.

Так, з понеділка, 28 березня, у Чехії почне діяти спеціальний закон, що регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціальне забезпечення, доступ до медичного обслуговування або освіти.

У звичайний час, після прибуття до Чехії, іноземці з країн, що не входять до ЄС, мають отримати дозвіл на працевлаштування та роботу. За новим законом, у зв'язку з війною, біженці з України мають той самий статус, що й іммігранти з постійним видом на проживання. Таким чином, вони зможуть шукати роботу безпосередньо та не звертатися до бюро з працевлаштування.

Біженці також зможуть зареєструватися як безробітні. Потім бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, при дотриманні умов, підтримку та, за необхідності, перепідготовку та допомогу з працевлаштування.

Варто зазначити, що на сьогодні до Чехії прибуло 270 000 людей з України, половина з них – діти. На сайті бюро праці вже 342 000 вакансій, як для людей з освітою, які знають чеську мову, так і для українців з базовою освітою або зовсім без неї. Крім того, роботу зможуть знайти студенти університетів та випускники середніх шкіл.

Закон про працевлаштування та соціальне забезпечення біженців з України має діяти до кінця березня наступного року.

Раніше ми писали, який статус можуть вибрати біженці з України в Європі.