RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

ЄС пригрозив Білорусі у зв'язку з домовленістю Лукашенка з Путіним

Після масованого ракетного обстрілу України російськими військами з'явилася інформація про те, що Путін і Лукашенко домовилися про розгортання "спільного регіонального угруповання військ" – ЄС закликав республіку не робити цього та попередив про можливу відповідь.

Про це повідомив речник ЄС Пітер Стано на брифінгу у Брюсселі 10 жовтня.

Так, Євросоюз закликав Білорусь припинити дозвіл на використання власної території як пускового майданчика для російських ракет.

Читайте також: В Брюсселі під офісом НАТО анонсовано масштабний мітинг на підтримку України

"Ми взяли до уваги фальшиві звинувачення режиму Лукашенка проти України, що Україна, мовляв, планує атаку проти Білорусі. Це абсолютно безпідставне та обурливе звинувачення, яке є абсолютно неприйнятним", - заявив Стано.

Він наголосив, що Україна є жертвою агресії, а не агресором. А також нагадав, що проти України здійснюється жорстока та злочинна атака, яка суперечить Хартії ООН і закликав режим у Мінську всіляко утримуватися до залучення Білорусі до цієї агресії.

"Ми чули, що Лукашенко оголосив про створення так званої російсько-білоруської групи військ. Ми поки не знаємо деталей, але якщо це буде тривати, це означатиме ще один напрямок ескалації та не залишиться без відповіді з боку Європейського Союзу. Ці заходи Лукашенка загострюють ситуацію з безпеки в усьому регіоні. Дозвольте мені нагадати, що всі ці кроки білоруського режиму йдуть проти волі більшості білоруського населення, і відповіддю на них будуть нові та суворі обмежувальні заходи з боку ЄС", – підкреслив речник ЄС.

Стано нагадав, що високий представник ЄС Жозеп Боррель рішуче засудив варварську атаку Росії проти цивільного населення та цивільної інфраструктури України, що була скоєна сьогодні вранці. Він закцентував увагу, що ці варварські та боягузливі атаки лише демонструють, що Росія вдається до невибіркового бомбардування цивільних об’єктів, що є прямим порушенням міжнародного гуманітарного права та дорівнює воєнному злочину. Всі, хто винен у таких діях, будуть притягнуті до міжнародної відповідальності.

Окрім цього, за словами Стано, наразі ЄС опрацьовує надання Україні чергового, шостого, пакету такої військової допомоги в рамках так званого міжурядового Європейського фонду миру.

Раніше ми писали, як Зеленський відреагував на масований обстріл України.