RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

У Німеччині затримали групу екстремістів, які готували переворот: усі подробиці гучної справи

У Німеччині затримали групу екстремістів, які готували спробу державного перевороту. Члени організації правого спрямування хотіли штурмувати Бундестаг.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel.

Зазначається, що правоохоронцям ФРН вдалося затримати близько 25 осіб організації правого спрямування чи її прибічників.

Зараз тривають масштабні обшуки. Слідчі дії відбуваються у 137 будинках та офісах, що належать пів сотні підозрюваним особам.

Відомо, що серед затриманих - одна громадянка Росії. Тому правоохоронці перевіряють окремо "російський слід".

Розслідувати дії угруповання силовики почали у серпні цього року. Праворадикальна організація мала намір захопити владу у Німеччині, створивши натомість новий урядовий апарат з монархічною основою.

Читайте також: Путінська еліта налякана: перспективи державного перевороту

За повідомлення видання Die Zeit, з-поміж змовників - 71-річний принц із давнього німецького дворянського роду Генріх XIII та ексчлен парламенту від правої політичної партії "Альтернатива для Німеччини" Біргіт Мальзак-Вінкеманн.

Фото: dpa

У складі групи також виявився екскомандир спеціального підрозділу Бундесверу. Через це правоохоронці перевіряють зв'язки в армії, зокрема провели обшуки на базі спецпризначенців у Кальві.

Змовники підписали угоду про нерозголошення, за порушення якої загрожувала ліквідація. Вони мали для зв'язку супутникові телефони Iridium, які повинна була працювати у разі виходу з ладу мобільного зв'язку.

Група була поділена на цивільну частину під назвою "Рада" та військову частину. Іншими словами, тіньові уряд та армія. Останньою керував чинний військовий Бундесверу.

Саме тіньова армія, подібна до ополчення, мала втілити плани держперевороту. Роти "нацбезпеки" мали розмістити по всій Німеччині.

За версією слідства, Бундестаг хотіли взяти за прикладом штурмовиків Капітолія у Сполучених Штатах у січні 2021 року. Усіх депутатів та членів уряду хотіли арештувати. Акція мала призвести до повстання по всій Німеччині та до повалення нинішньої влади.