RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Беремо приклад з Польщі: як там карають ухилянтів від мобілізації

З суботи, 13 січня, у Польщі вступило в дію Розпорядження Міністра національної оборони від 7 грудня 2023 року про новий зразок призовного квитка на військову службу за мобілізацією та під час війни.

Про це повідомляє щоденна газета Rzeczpospolita.

Читайте: Польща вдвічі збільшує чисельність армії через війну Росії проти України

Зразок приписної картки складається з частини, призначеної для начальника військового пункту комплектування, та частини для особи, яка призивається. Передбачено місце для внесення місця і дати явки викликаної особи та відомостей про наслідки неявки за викликом. Цей термін визначається датою, а також такими словами, як "на другий день мобілізації" або "НЕГАЙНО".

Пояснюється, що "НЕГАЙНО" означає, що призваний повинен з’явитися до місця явки не пізніше шести годин після отримання повідомлення про оголошення загальної мобілізації або початок війни.

Зазначається, що якщо призваний на дійсну військову службу під час мобілізації чи війни, не з’явиться в зазначений день і місце, то він підлягає покаранню у вигляді позбавлення волі на строк не менше 3 років. Крім того, особа, яка під час мобілізації чи війни з метою постійного ухилення від проходження військової служби, призиваючись на дійсну військову службу, не з’явилася на цю службу у встановлений день і місце, карається позбавленням волі строком не менше 5 років.

У разі втрати призовного квитка призовник повинен негайно повідомити відповідного начальника військового пункту. Проте втрата картки не звільняє від обов’язку з’явитися на військову службу в день і місце, зазначені в цій картці.

Нагадаємо, що в Польщі заводи стрімко нарощують виробництво зброї.

Вас може зацікавити:

Поляки зняли блокаду останнього КПП на кордоні: перші подробиці

Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви

Третя світова війна почалась: Британія визнала це першою