RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

В Європарламенті проводять масштабне розслідування через російських шпигунів - деталі

У Європарламенті було ухвалено рішення посилити запобіжні заходи та провести реформи після того, як депутатку ЄП від Латвії Тетяну Жданок викрили на зв'язках з Кремлем.

Про це йдеться у матеріалі Guildhall.

Так, у резолюції від 8 лютого йдеться про посилення дій РФ щодо підриву демократії за допомогою дезінформації та інших форм втручання. За резолюцію проголосували 433 євродепутати, 56 - проти, ще 18 утрималися.

Читайте також : Підуть на потреби України: в ЄС досягли угоди щодо використання заморожених грошей РФ

У тексті наголошується, що Москва вербує євродепутатів як агентів впливу за допомогою підкупу, після чого ті стають розповсюджувачами російської пропаганди та домагаються зняття санкцій із РФ.

У Європарламенті зобов'язалися підтримати Латвію у розслідуванні щодо Жданок.

"Жданок добре відома своєю проросійською позицією та послідовним поширенням антилатвійських та антиєвропейських наративів", - наголошується в резолюції.

Депутати вказали, що Жданок не визнає існування Латвії як суверенної держави та відмовляється засудити вторгнення РФ до України. У тексті згадують її поїздку для спостереження за "референдумом" Криму у 2014 році, візит до сирійського диктатора Башара Асада у 2016 та виступи на пропагандистських шоу в Москві.

Тетяна Жданок на проросійському мітингу у Латвії, 2018 Фото: dw

Окремо в ЄП стурбовані, що Жданок демонструвала нібито діє від імені Європарламенту та Євросоюзу.

Раніше Роберта Мецола повідомила про початок розслідування стосовно Жданок, справу передано до комітету, і її виключили з політичної групи.

У Європарламенті констатували, що є невелика кількість депутатів, які брали участь в акціях зі Жданок, висловлювали схожі погляди, тим самим виступаючи на боці Росії. Планується провести внутрішнє розслідування з метою оцінки втручань Росії у роботу ЄП.

Окремо Європарламент закликав органи, які спостерігають за прозорістю процесів у ЄС, заборонити будь-які організації, які мають прямі чи опосередковані зв'язки з урядом Росії. Вплив агентів РФ націлений на культуру, історичну пам'ять, ЗМІ та релігійні громади, на політиків та їхні родини, зазначили у ЄП.

Як повідомляв "Апостроф", раніше у Польщі висунули звинувачення російському шпигуну, який за допомогою політичних важелів впливав на європейських дипломатів.

- Вас також може зацікавити:

ЄС випустить понад мільйон снарядів за рік: скільки отримає Україна

Країна Європи продовжила легальне перебування біженцям з України

50 млрд євро допомоги, права угорців і не лише: головні підсумки візиту Сійярто до України