RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

50 млрд євро допомоги, права угорців і не тільки: головні підсумки візиту Сіярто в Україну

29 січня в Ужгороді відбулася спільна пресконференція за результатами зустрічі глави Міністерства закордонних справ Угорщини Петера Сіярто, керівника Офісу президента Андрія Єрмака та очільника зовнішньополітичного відомства Дмитра Кулеби.

Захід транслювала пресслужба МЗС України у Facebook.

Читайте також: Попри блокування Угорщиною: ЄС ухвалить пакет допомоги Україні на 50 млрд євро

Права угорської меншини в Україні

Зокрема, йшлося про врегулювання претензій Будапешта щодо мовного закону, який, на переконання угорської влади, утискає права національних меншин в Україні.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто зазначив, що Угорщина просить повернути права закарпатським угорцям, які були змінені у 2015 році.

"Ми не просимо нічого більше, крім повернення прав угорців Закарпаття, які вони мали до 2015 року. Це включає в себе можливість навчання та складання іспитів рідною мовою. Ми прибули сюди аби відновити добросусідські відносини, перед нами довгий шлях", - запевнив глава угорської дипломатії.

Своєю чергою, глава Міністерства закордонних прав Дмитро Кулеба заявив, що Угорщина та Україна створять спільну комісію, яка за десять днів повинна представити повний список невирішених питань щодо угорських меншин.

"Сьогодні ми отримали додаткові запити від Угорщини, і ми їх опрацюємо. Україна виконала свої зобов'язання перед ЄС в цій частині, але це ще питання і двостороннє, тому Україна добросовісно і конструктивно опрацює всі питання", - повідомив він.

50 млрд євро допомоги Україні

Також угорський міністр озвучив позицію своєї країни щодо вирішення питання про розблокування допомоги у 50 млрд євро для України. За його словами, питання про надання допомоги не є двостороннім, тому його обговорять у Брюсселі.

"Що стосується 50 мільярдів Україні, це не двосторонні домовленості. Це питання ми будемо обговорювати в Брюсселі", - наголосив Сіярто.

Він повідомив, що Угорщина поважає адміністративні території, суверенітет та територіальну цілісність України. Його країна хоче, щоб по сусідству якомога швидше настав мир і готова докладати зусилля до цього. Будапешт засуджує війну проти України і надалі допомагатиме в гуманітарних питаннях, однак постачати озброєння не буде.

"Ми не відмовили також жодному громадянину, який звернувся до Угорщини по допомогу. І надалі не відмовимо, тобто, ми підтримуватимемо Україну у всьому, що стосується гуманітарних питань", - повідомив посадовець.

Зустріч Зеленського і Орбана

Окрім того, стало відомо, що зараз триває підготовка до зустрічі президента Володимира Зеленського з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном. Сторони планують організувати зустріч якомога швидше, проте конкретних дат не уточнили.

Нагадаємо, у грудні 2023 року прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що уряд продовжить працювати над тим, щоб угорська громада Закарпаття "змогла жити в мирній, стабільній країні, що розвивається".

  • Вас також може зацікавити:

Угорщину хочуть позбавити права голосу: який механізм може застосувати Євросоюз

Що буде з Україною, якщо Орбан очолить Єврораду: голова угорців Києва озвучив прогноз

Орбан і Фіцо змінили риторику щодо України: з’явилося пояснення несподіваної "доброти"