RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

19 вересня

Всі новини

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом негайно зняти всі обмеження на удари України вглиб Росії

У четвер, 19 вересня, Європарламент ухвалив резолюцію, у якій вимагає від країн ЄС негайно зняти обмеження на удари України західною зброєю вглиб Росії.

"За" проголосували 425 депутатів, проти - 131, утрималися - 63, йдеться на сайті Європарламенту.

У документі зазначається, що без зняття цих обмежень Україна не може повною мірою реалізувати своє право на самооборону і залишається вразливою до нападів на мирних мешканців та інфраструктуру.

"Недостатні поставки боєприпасів і обмеження на їх використання можуть звести нанівець вплив докладених зусиль", - зазначили у Європарламенті та висловили жаль через зменшення обсягів двосторонньої військової допомоги Україні з боку країн ЄС.

У резолюції членів ЄС закликали виконати своє зобов’язання поставити Україні мільйон боєприпасів, а також прискорити постачання зброї, систем ППО та боєприпасів, включаючи ракети TAURUS. Також Європарламент повторив свою позицію, що всі країни ЄС та союзники по НАТО повинні взяти на себе зобов'язання щодо щорічної військової підтримки України у розмірі не менше 0,25% свого ВВП.

Резолюція також закликає держави-члени ЄС зберегти та розширити санкції проти Росії, Білорусі, Ірану та Північної Кореї. Вони також пропонують включити більше китайських осіб до санкційного списку і вжити заходів проти обходу санкцій.

Депутати закликають ЄС запровадити механізм конфіскації російських активів, заморожених ЄС, для компенсації Україні за завдані збитки.

Раніше видання The Guardian дізналось, що Великобританія вже ухвалила рішення дозволити Україні завдавати ударів по цілях на території РФ крилатими ракетами Storm Shadow.