RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

В Україні розсекретили листування пропагандистів Путіна щодо катастрофи MH17 на Донбасі

Волонтери міжнародного співтовариства Inform Napalm опублікували листування репортера прокремлівського "Першого каналу" Сергія Зеніна, отримане в результаті злому кібер-альянсу українських хакерських груп FalconsFlame, Trinity і Рух8, яке проливає світло на певні аспекти катастрофи малазійського Боїнг 777 рейсу MH-17, збитого над Донбасом.

Про це повідомляють на сайті Inform Napalm.

"29 листопада 2014 року на пошту Сергія Зеніна прийшов лист від користувача Anton Zverev (судячи по списку "Миротворця". (акредитація "ДНР" #232), йдеться про репортера московського бюро Reuters). У листі наводиться розшифровка кількох інтерв'ю про збитий малайзійський Боїнг рейсу MH17", - повідомляють волонтери.

Волонтери проаналізували отриманий текст листування, яке демонструє, що бойовики говорили про версії катастрофи МН17 і що з їх інтерв'ю в результаті з'явилося в пресі.

Далі наводимо текст розслідування міжнародної спільноти волонтерів.

Цитата 1:

"Спеціально ця "спарка" (два українських літакиа Су-25) зайшла в хвіст цьому боїнгу, вони спеціально там навіть на радарах з'явилися, трохи опустилися нижче, щоб їх побачили, і включили всю навігацію. Я впевнений, що вони просто без навігації рухалися, тупо за бортовими приладами, а може навіть від сонця рухалися... Я більше ніж впевнений, вони чекали спеціально атаку "Голками" з ПЗРК, і якраз коли почалася атака, вони е*анули цей боїнг. З "сушок" відпрацювали боїнг, ополченці почали з ним працювати, "Оплот", а вони тупо відпрацювали боїнг. Постріл з ПЗРК був? Був. (Отже) ополченці збили боїнг. Вони (Су-25) працювали з гармати, бортова гармата"

Цитата 2:

"І тут починаються дзвінки – ціль вражена, спочатку пішла розмова, що відпрацювали "сушку"... Не кожен може відрізнити на висоті навіть п'ять кілометрів – "сушка" це йде або цивільний літак, візуально, без спеціальних навичок, ти не визначиш просто цього. І звідти пішла фігня така – ціль вражена, але ціль довго падала, а потім, через тридцять хвилин – все, "птаха" упустили. Я був чомусь упевнений, що дзвонили і говорили, що відпрацювали одну з "сушок". А виявилося, що це не "сушку" відпрацювали, а з "сушок" відпрацювали боїнг цей".

Коментар Inform Napalm: мабуть, інтерв'юєр був у той час десь в тому районі і принаймні бачив першу реакцію на збитий літак.

Цитата 3:

"Ми якраз були, коли збили його, день вже закінчувався, як раз із Снігового почали висуватися. Там зв'язок взагалі хріновий був на той момент, Лайф взагалі рубонули одразу, МТС залишався, отже. І мені якраз по МТС подзвонили і сказали – "птаха", типу, відпрацювали. А коли запитав – звідки ви працювали, він каже – з Дебальцеве. Взагалі "сушок" цих е*ашили з дебальцевського посту, тому що ПЗРК в той момент були тільки в Луганську, Дебальцеве і в Донецьку. Плюс виїзна, як раз коли їх тільки засікли в Зугресі, група працювала. Більше ніде не було ПЗРК. Але ми всі знаємо, що ПЗРК більше шести (кілометрів) не лупить, навіть більше п'яти не лупить. Потім, коли ми вже їхали, ми навіть не їхали, ми там стояли, шахтарський блокпост знаєш? Ми на цьому посту стояли і бачили, як ця корова падала. Гул стояв дикий, тоді я вже зрозумів, що відпрацювали, реально, не ту птицю. Я, єдине, не міг тоді мізками зрозуміти, чому і як з ПЗРК можна було боїнг е*анути. Проаналізувавши всі події, виявилося, що е*анули з тієї "спарки". Просто спеціально запустили "спарку", щоб активізувати ополченців, щоб вони почали е*ашити з "Голки".

Коментар Inform Napalm: а ось тут вже цікаво. У ДНР тоді були проблеми з ПЗРК, яких не вистачало для протидії української авіації. Співрозмовник "стояв" у районі "шахтарського блокпоста". Швидше за все йдеться про блокпост під Шахтарськом на трасі Н21 Донецьк-Луганськ. Ось і причина появи в цьому районі БУКа.


Чому співбесідник так наполегливо говорить про роботу пари українських літаків? В той час українська ВВС часто працювала парою Су-25. Так, за день до збитого МН17, 16 липня, представники ДНР заявляли, що збили два Су-25 українських ВПС в районі Сніжного. Наступного дня українська влада проаналізувала цей повітряний бій і заявила, що по літаку стріляли з території Росії.

Цитата 4 (тут ми вперше бачимо питання журналіста, досить пряме):

Журналіст: В той день Бук йшов з Росії?

"Так, це було. Так, він йшов. Але він йшов з КПП "Північний". Йшов він взагалі під Савур-могилу, Бук. Тоді Савур-могилу щільно взяли"

"Ракета з Бука не могла вразити боїнг, різні стелі, Бук працює до 6,5 кілометрів. Чисто випадково – стрельнули по "сушках", а потрапили на боїнгу... це виключено. Моя думка, це виключено"

"Я не виключаю, що може навіть і з Бука була атака, Бук розгорнули і Бук вже тут стояв чекав, щоб відпрацювати по "спарці". Ну був (Бук), так, стояв"

Коментар Inform Napalm: відповідь розбита на три абзаци, кожна виділена лапками, можливо це відповіді трьох різних людей, і ніхто з них не заперечує, що там був БУК. Співрозмовник(і) не знають технічних особливостей БУКа і тому не знають, що він якраз і створений для боротьби з будь-якою авіацією на майже будь-яких висотах.

Тут згадується захід БУКа через КПП "Північний", який ще в районі 5-10 червня покинули українські прикордонники. Отже, є підтвердження версії, що БУК заходив з Луганської області у Донецьку.


Цитата 5 (судячи по розмітці, можливо, тут відповіді п'яти різних людей):

Журналіст: Атака була з Бука по Су-25?

"Була. "Сушки" смикнули на х*й звідти. Вона (атака) була за півгодини до падіння. Е*анули"

"(Бук) між Сніжним і Червоним Променем... Село Червоне, Красное російською... За цією звивистою дорогою такий п'ятак і дві великі опори. Ось там стояла ця х*йня. Не в самому Красному Лучі він стояв"

Коментар Inform Napalm: можливо, йдеться про місто Красний Луч у Луганській області, але це 125-тисячне місто, а тут говорять про село. Однак у Донецькій області, недалеко від Тореза і можливого місця пуску ракети БУКа дійсно є село Красний Луч. Між ними є інше село Червоний Жовтень (те саме "село Червоне"), біля якого, судячи за останніми розслідуваннями, і стояв БУК.

"Реально всіх зає*ала авіація, тому Бук з'явився. Добрі люди з миру по нитці знайшли добровольця, який гнав Бук і пригнав його сюди"

"Те, що було розгорнуто Бук, – так, їм це теж стало відомо, швидше за все, і виводили цей Бук. Те, що Бук зайшов, вони теж знали, якщо чесно. Тому що Бук вели через Урало-Кавказ. Там дві дороги є, коли виходиш з Північного (КПП на кордоні з РФ), там можна, не доїжджаючи Суходільська, піти на Урало-Кавказ і через Урало-Кавказ, прямо через край Краснодона, проскочити туди вниз на Свердловськ. Але ця дорога дуже ризикована, там просто під носом у укрів треба проскочити. Вони тоді цей поворот на погоди не тримали, але їхні позиції там чітко стояли і бачили все, що рухається по дорозі. А друга безпечна дорога – в Суходільськ йти, там теж укри стояли. Але коли пішла техніка на Суходільськ, її накрило Градом українським. І коли її накрило, Бук пройшов низом, через Урало-Кавказ. Я знаю, що його з резервної дорозі навіть тягнули. Там заряджаючі машини, сама установка. І нині покійний Одеса (батальйон Схід) тягнув цю посилку, начальник контррозвідки"

Коментар Inform Napalm: а ось це дуже цікава відповідь. Знову йдеться про захід БУКа з території Росії через КПП "Північний" Луганської області. Далі, БУК намагаються якось протягнути до місця активних боїв, але заважає українська армія, яка тримає під обстрілом дорогу на Суходільськ. У підсумку БУК пройшов "низом через Урало-Кавказ" з якоїсь "резервної дороги".


А супроводжував БУК начальник контррозвідки батальйону "Схід" з позивним "Одеса", якого на 29 листопада 2014 року співрозмовник називає вже загиблим. У складі ДНР/ЛНР воювало багато бійців з позивним "Одеса", на сайті "Миротворець" більше 10 бойовиків з таким позивним, але вони чи живі, чи навряд дотягують до рівня начальників контррозвідки. Однак у батальйоні "Схід" влітку 2014 року був як мінімум один боєць з таким позивним. Він же обіймав там якусь нерядову посаду і допоміг в липні 2014 року звільнити з полону контррозвідки ДНР кілька людей.

"На той момент ополченці... не вміли люди користуватися цим (Буком)... Якщо так подивитися, там все російське було, тільки користуватися цим ніхто ні х*я не вмів"

Коментар Inform Napalm: отже, фахівці були з Росії?


Цитата 6 (мабуть відповіді трьох різних людей):

Журналіст: В Бука були російські фахівці?

"Ну так, були"

"Те, що зає*ашили з "сушок", це факт. Те, що Бук не відпрацював "сушки" тоді, а паралельно в той день взагалі була відпрацьована "сушка" в першій половині дня. Не виключено, що навіть з цього Бука і відпрацювали цю "сушку".

"Бук був, так, розгорнутий цей Бук, так, стояв за Червоним Лучом, але від місця, де стояв Бук і де впав боїнг, відстань дуже маленька, по прямій кілометрів 15-17, але не міг, розумієш... Це він що, тупо уебал собою боїнг, і боїнг одразу каменем впав вниз, тільки так виходить. Інерція падіння все одно повинна бути, інерція руху вперед все одно у нього зберігалася"

Коментар Inform Napalm: знову один з відповідальних цитує російський телевізор і версію про атаку українських СУ. Однак знову спливає БУК, який стоїть за Червоним Лучом.

Цитата 7 (мабуть відповіді шести різних людей):

Журналіст: Яка ймовірність того, що боїнг збив Бук?

"3-5 (відсотків). До кінця, звичайно, не можна виключати. Але ймовірність того, що це був з Бука ненавмисно зашараханий – 3-5 відсотків. А те, що він зашараханий з "сушок", це факт. Там ймовірність 98 відсотків"

"Якщо б він торохнув з Бука, навіть беремо той випадок, якщо б він торохнув в одне крило, там би фюзеляжу взагалі як такого не було, там би просто не знайшли б стільки тіл... Якщо б він торохнув з Бука, цей вибух був би в небі очманілий... У Бука вражаючий елемент очманілий"

"За системою наведення і російські фахівці там сиділи, росіяни навідники, я думаю, вони б у крило не потрапили, вони потрапили б у фюзеляж, потрапили б у РЛС, а Бук би наводився по-любому на РЛС. По-іншому там ніяк".

"В небі вистрілити Буком і не потрапити в "сушки", а потрапити в боїнг – це маячня"

"Я дотримуюся такого погляду, що це провокація, цю "спарку" "сушок" спеціально запустили, щоб активізувати стрілянину ополченців по повітряній цілі"

"Те, що намагалися змусити цей Бук розгорнути, це так, там з ранку авіація х*ярила в той день. Одну "сушку" посадили, години за три до цього інциденту. О 10 ранку першого посадили птаха, а потім другого "птаха", великого, жирного, гусака. Це було змушування, щоб почали працювати з авіації та активно почали працювати"

"Цікаво, що журналіст "Першого каналу" Сергій Зенін майже одразу відреагував на цей лист:

Антон, ))), це, схоже, перебір. Туборг ж не начальник розвідки армії або батальйону, щоб мати таку інфу. Його свідчення, коли він стояв під Шахтарськом, вони, реально, цінні. Про Одесу треба Скіфа питати, а вже про російський екіпаж бука я навіть не знаю, кого і запитати))) Мені здається, що все це знаходиться десь в області психіатрії. Але як блокбастер читається з інтересом. Питання в тому, що ти хочеш: розслідування або блокбастер. А у тебе є люди вищі рангом, хто говорить ті ж речі? Або Туборг єдиний і неповторний у нас такий "свідок"?", - цитують листування російського пропагандиста волонтери.

Повідомляється, що журналіст Reuters Антон Звєрєв в результаті опитав жителів хутора Червоний Жовтень, які підтвердили йому, що бачили запуск БУКа із Снігового району (англійський варіант). Стаття вийшла 12 березня 2015 року вже після спілкування з журналістом "Першого каналу".

З деяких цитат можна припустити, що в статті також були використані матеріали з листа за 29 листопада:

"Представники РФ і сепаратистів говорили, що українські військові літаки були в небі в момент аварії малайзійського лайнера. Вони говорили, що якщо зенітна ракета була випущена десь поблизу, то її метою був український літак. Вони також припустили, що малайзійський лайнер міг бути збитий українським літаком."

"Колишній боєць батальйону сепаратистів "Схід", який з міркувань безпеки попросив назвати лише його ім'я — Ігор, сказав Рейтер, що "Бук" був у Червоному Жовтні 17 липня, а сам він був недалеко від хутора".

Однак у цей репортаж чомусь не увійшли цитати про транспортування БУКа з Росії і про можливу роль російського екіпажу:

"Свідчення місцевих жителів не доводять, що ракета, випущена поруч з хутором, була тією, що збила літак, оскільки жоден з них не бачив момент запуску.

Також вони не кидають світла на затвердження Києва та Заходу про те, що ракетна система "Бук" була привезена з Росії і керувалася російським екіпажем".

"Також залишається не зрозумілою роль у всій цій історії журналіста "Першого каналу" Сергія Зєніна — чим у розслідуванні міг допомогти російський журналіст-пропагандист, завдання якого якраз приховати участь Росії у війні на Донбасі? Дуже дивне листування, залишає занадто багато питань", - резюмують волонтери.

Як повідомляв "Апостроф", громадянські журналісти Bellingcat визначили номер зенітно-ракетного комплексу "Бук", який влітку 2014 року збив Boeing рейсу MH-17 над Донбасом.