RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Турчинов заявив про нову зброю Путіна на Донбасі

Секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Турчинов заявив про те, що російський Генштаб використовує окуповані території Донбасу для випробувань нового озброєння.

"Російські окупаційні війська на сході України не тільки збільшили кількість і інтенсивність обстрілу з використанням важкого озброєння, забороненого мінськими угодами, а й проводять системні випробування нових зразків зброї та військової техніки", - зазначили в прес-службі РНБО.

"Так, у липні зафіксовано застосування проти наших військових нових російських мінометних комплексів КМ-8 "Грань" з керованими 120-мм мінами і переносними засобами автоматизованого управління вогнем "Малахіт", - сказав Турчинов, наголосивши, що комплексами керують виключно кадрові військові Збройних сил РФ.

Він зазначив, що комплекс КМ-8 "Грань" призначений для знищення і ураження одиночних і групових цілей, броньованих об'єктів і фортифікаційних споруд з перших пострілів без додаткової пристрілки.

"Комплекс використовує 120 мм керовану міну (довжина 1200 мм, вага - 27 кг), яка обладнана лазерною головкою самонаведення", - сказав секретар РНБО, пояснивши, що комплекс "Малахіт" (обладнаний лазерним далекоміром-цілевказівником і прицілом тепловізійного типу) "дозволяє вести точний вогонь у складних умовах пересіченої місцевості".

Також Турчинов зазначив, що російські військові здійснюють на Донбасі бойове застосування нового БПЛА "Інспектор – 601", призначеного для виконання ударних, розвідувальних і спецзадач, комплексу "Шипшина-Аеро" та багатофункціонального комплексу "Ртуть-БМ", а також приладів лазерної локації і лазерних приладів оптико-електронної протидії останнього покоління.

"Також було встановлено використання російськими окупаційними військами боєприпасів з посиленими бойовими характеристиками, заборонених міжнародними конвенціями", - сказав він, додавши, що йдеться про гаубичні снаряди 122 мм "Лепесток-2" зі стріловидними вражаючими елементами (зона ураження живої сили - 500 м).

Як повідомляв "Апостроф", раніше Турчинов заявив, що РНБО може внести до порядку денного питання про запровадження військового положення.