RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У Росії майже заборонили найбільшу міжнародну соцмережу

Роскомнагляд звернувся в суд РФ, щоб заборонити роботу інтернет-компанії LinkedIn в Росії.

Про це повідомляє Комерсант.

На думку Роскомнагляду, діяльність з боку LinkedIn Corporation по збору, використанню, зберіганню і передачі, в тому числі за допомогою сайту www.linkedin.com персональних даних громадян суперечить російському законодавству. Оскільки LinkedIn не має офіційного представництва в РФ, Роскомнагляд звернувся за обмеженням доступу до мережі в суд.

У своєму позові відомство зазначило, що збір і передача даних російських громадян, у тому числі без їх згоди, порушують закон «Про персональні дані», «права і свободи людини і громадянина, в тому числі право на недоторканність його приватного життя, особисту і сімейну таємницю». Таганський суд Москви 4 серпня задовольнив позов, зобов'язавши службу вжити заходів до обмеження доступу до сайту та внести його до реєстру порушників прав суб'єктів персональних даних.

Поки це рішення не набуло чинності, тому сайт ще не заблокований. LinkedIn, що не брала участі в розгляді справи у першій інстанції, вирішила поборотися за свою російську аудиторію і подала апеляційну скаргу в Мосміськсуд. Засідання відбудеться 10 листопада. У LinkedIn повідомили, що «не коментують поточні судові розгляди».

Представник Роскомнагляду Вадим Ампелонский повідомив виданню, що відомство вже перевірило близько 1,5 тис. компаній на предмет відповідності закону про локалізацію персональних даних громадян РФ на серверах в Росії, близько 80% з них виконали закон. Повідомлялося, що до локалізації приступали Apple, Samsung, Lenovo, eBay, PayPal, Alibaba Group, Booking.com, Viber. При цьому Facebook і Twitter поки не поспішають переводити свої сервери в РФ.

Роскомнагляд надалі зверне увагу і на інші компанії.

«Я вважаю, що якийсь приклад повинен бути. Напевно, якщо Роскомнагляд доведе справу до остаточного суду, переможе і заблокує (LinkedIn), це буде дзвінком для тих компаній, які не перенесли (персональні дані громадян РФ). Це ж не тільки стосується Facebook і Twitter, а це стосується всіх зарубіжних компаній», - заявив радник президента РФ з інтернету Герман Клименко.

Читайте, як інтернет в Росії беруть під повний контроль на "Апострофі".