RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Острів на Курилах назвали на честь Героя України

Одному з раніше безіменних островів Курильської гряди (РФ) присвоєно ім'я українця, радянського генерал-лейтенанта Кузьми Дерев'янка, якому також посмертно присвоєно звання Героя України.

Радянський військовий, уродженець Умані Кузьма Дерев'янко в 1945 році поставив підпис з боку СРСР під актом про капітуляцію Японії у Другій світовій війні.

Острів Дерев'янко знаходиться недалеко від острова Анучіна, на схід від Японії.

Цікаво, що 7 травня 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння Кузьмі Дерев'янко посмертно звання Героя України з врученням ордена "Золота Зірка" за мужність і самовідданість, виявлені у роки Другої світової війни 1939-1945 років, визначні дипломатичні заслуги у повоєнному врегулюванні міждержавних відносин.

Проект з присвоєння імен безіменним Курильських островів почався у 2010 році за ініціативою МЗС РФ у рамках проекту "Російські острови".

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін і прем'єр Японії Сіндзо Абе в грудні 2016 року домовилися про особливе господарському режимі на південнокурильських островах, суперечка про приналежність яких є неврегульованим з часу закінчення Другої світової війни.

За матеріалами: ТАСС, Громадське