RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

ЗМІ дізналися, чому Молдова відкликає свого посла з РФ

Відкликання посла Молдови Дмитра Брагіша з Росії пов'язано з протистоянням між проросійським президентом країни Ігорем Додоном проєвропейським урядом. Про це з посиланням на джерела у керівництві Молдови повідомляє "Коммерсант".

Як стверджують співрозмовники видання у адміністрації молдавського президента, за тиждень до відкликання Брагіша прем'єр-міністр Павло Філіп подав Додону список з дев'яти кандидатур на посади глав дипломатичних місій. Після чого між президентом і прем'єром відбулося кілька "досить жорстких розмов" з цього приводу. Зокрема, Додона не влаштовував партійний принцип призначення послів.

"Прем'єру було сказано, що навіть якщо ті, кого пропонує уряд, отримають агремани, Додон буде проти тих, хто не буде захищати інтереси країни", - розповіло джерело.

Інший співрозмовник видання зазначає, що до роботи самого Брагіша не було претензій, і тому не було і "об'єктивних причин" для його відкликання.

Один з діючих молдавських дипломатів на умовах анонімності сказав, що Брагіш "давно був у списку на відкликання. "У Москві він занадто захопився бізнес-інтересами", - зазначив співрозмовник, не пояснивши, чи про що саме йде мова.

Нагадаємо, вчора, 1 березня, Молдова відкликала свого посла у РФ і за сумісництвом в Казахстані, Киргизстані і Таджикистані Дмитра Брагіша.