RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

​У Stratfor розповіли, де Путін може влаштувати нові гарячі точки

Кремлю вигідно влаштовувати нові театри військових дій, щоб залучити Захід до обговорення питання про зняття санкцій з РФ.

Таку думку в інтерв'ю "Апострофу" висловила віце-президент по глобальному аналізу американської аналітичної компанії Stratfor Рева Гужон.

Як приклад експерт наводить Лівію, де Росія незабаром може розпочати масштабну військову кампанію. "Балкани стали ще однією ареною, де виросла активність Росії. Звичайно, Росія намагається грати роль шкідника в Чорногорії, щоб перешкодити її інтеграції в НАТО", - каже Гужон, звертаючи увагу на відносини РФ з Сербією. Туди Кремль збільшив військові поставки, що викликає занепокоєння у європейців через необхідність посилення обороноздатності Косово.

"Якщо Росія хоче зрушити з мертвої точки в питанні санкцій, України, всіх цих великих питань, вона потребує нових театрах військових дій, щоб привернути увагу Заходу. Тому я думаю, що Балкани — дуже логічне місце для Росії, щоб знову розпалити напругу, коли європейці найменше можуть собі це дозволити", - підкреслила віце-президент Stratfor.

Крім цього, експерт вказала на небезпеку загострення ситуації на Кавказі. Зокрема, мова йде про Нагірний Карабах, де існує потенціал для військової ескалації.

"Думаю, мета Росії — дійсно зміцнити своє становище в цьому конфлікті і переговорах. Особливо, тому що Туреччину відводять в бік її пріоритети в Сирії. Іран теж зайнятий іншим. А Росія має простір для розширення своєї присутності на Кавказі", - підсумувала Гужон.

Більше читайте в інтерв'ю Реви Гужон "Апострофу".