RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Глава Генштабу розкрив плани висадки десанту в Криму

Начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко розповів, що в 2014 році, незадовго до проведення "референдуму" у Криму, на півострові повинен був висадитися український десант.

Про це Муженко сказав в інтерв'ю "УП".

За словами Муженка, 1 березня 2014 року він разом з начальником головного оперативного управління Віктором Назаровим запропонував відправити десантників з метою захопити аеродроми на півострові. Українські військові мали намір перехопити перешийок між Кримом і Керченським півостровом і перекинути під Сімферополь два батальйони, а також перекрити танковим механізованим батальйоном напрямок по шосе Севастополь — Сімферополь і перекрити трасу Ялта — Сімферополь за допомогою бійців гірсько-піхотного батальйону.

Такий план дозволяв повністю блокувати доступ підрозділів РФ, які вже захопили всі вiйськовi об'єкти на узбережжі, до степового Криму. Це не дозволило б провести кримський "реерендум".

Заходи планувалося провести під легендою навчань "Весняна злива-2014", говорить Муженко. За його словами, ці плани не здійснилися через розпорядження колишнього начальника Генштабу ЗСУ Михайла Куцина. Чому він прийняв таке рішення, невідомо, Муженко припускає, що його обговорювали на нараді РНБО.

Як повідомляв "Апостроф", також Муженко розповів про наказ збивати літаки з військовими РФ в Криму.