RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Знищення великого заводу в Запоріжжі: в СБУ вказали на причетність відомого російського олігарха

СБУ звинуватило російського олігарха Олега Дерипаску у свідомому знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в 2006-2015 роках.

Про це повідомляє УНІАН, посилаючись на своє джерело в СБУ.

Сьогодні стало відомо, що олігарх підозрюється в організації знищення комбінату в інтересах російських підприємств. Дерипаска є співвласником алюмінієвої компанії "РУСАЛ", що робить його прямим одержувачем вигоди від афери.

СБУ повідомляє, що представники олігарха в 2006-2008 роках заволоділи контрольним пакетом акцій підприємства, що розв'язало їм руки в діях, спрямованих на знищення виробничих потужностей комбінату.

Так, в 2009 році вони організували зупинку руднотермічних печей і основних виробничих ділянок електролізного виробництва, що призвело до пошкодження і подальшого повного знищення обладнання. Через два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства "ЗАлК" - Глухівського кар'єру кварцитів - компаніям, афільованим з "РУСАЛом".

У 2015 році, дізнавшись про майбутню націоналізацію комбінату, зловмисники розконсервували і вивезли або знищили більшість цінного обладнання підприємства.

Правоохоронні органи вже оголосили про підозру 9 членів організованої групи у вчиненні злочинів, передбачених статтями 113, 191, 255 і 364 Кримінального кодексу України. Один із них уже затримано.

Запорізький алюмінієвий комбінат був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію, але поступово зупинив все своє виробництво, аргументуючи це нерентабельністю і високими цінами на електроенергію.

Олег Дерипаска – російський мільярдер, президент компанії "Русал", президент En+ Group. Колишній голова ради директорів компанії "Російський алюміній" (2000-2007), колишній президент компанії "Сибірський алюміній" (1997-2001), колишній генеральний директор Саяногорськ алюмінієвого заводу (1994-1997). У 2008 році був названий найбагатшим росіянином. У тому ж році в світовому рейтингу мільярдерів за версією журналу Forbes займав 9-е місце (зі станом в 28 млрд доларів США).

Як повідомляв "Апостроф", Дерипаска був притягнутий в якості свідку у справі про втручання Росії в американські вибори.