RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Теракт в школі: розкрилися подробиці звинувачення викраденому українцю Грибу в Росії

Викраденого в Білорусі українця Павла Гриба суд РФ звинувачує в підготовці теракту в одній зі шкіл міста Сочі.

Про це йдеться у судовому рішенні Жовтневого районного суду Краснодара, яке "Апострофу" передала сестра арештованого українця Ольга.

"У ході попереднього слідства по кримінальній справі встановлено, що в період з 27 березня по 13 квітня 2017 року Гриб П. І., який є прихильником екстремісткою організації УНА-УНСО, керуючись ідеями супремасизму (за ознаками етнічної групи і культури) сегрегації, перебуваючи на території України, шляхом надсилання текстових повідомлень українською мовою а програмі "Skype", що містять переконання, пропозиції, заклики до почуттів максималізму, винятковості і значущості, почуттям переваги українців над росіянами, а також до почуттів помсти за нібито були в минулому і наявні в цьому факти окупації Росією споконвічно українських земель, звернувся до ___ (пропущено прізвище дівчини-громадянки РФ, з якою Гриб спілкувався в соцмережах, - ред.) із метою спонукати її виготовити СВУ, здійснити його закладку в будівлі МОУ СЗШ №__ р. Сочі Краснодарського краю та проведення в дію 30 липня 2017 року на випускній лінійці з метою дестабілізації органів влади та вплив на прийняття ними рішень про статус окремих областей Російської Федерації, тобто здійснити терористичний акт із заподіянням значної шкоди, настання інших тяжких наслідків, а також умисного заподіяння смерті людині, - злочин, передбачене п. "б" ч. 3 ст. 205 КК РФ", - йдеться в документі.

Звернемо увагу, що в постанові суду стверджується, що Гриб був затриманий 25 серпня в російському місті Смоленськ, тоді як родичі українця неодноразово заявляли, що він був викрадений саме на території Білорусі.

"25 серпня 2017 року відповідно до ст. 91-92, 3 ч. чт.210 КПК РФ Гриб П. В. був затриманий в р. Ярцево Смоленської області. У той же день відповідно до ч. 6 ст. 172 КПК РФ Грибу П. І. було пред'явлено звинувачення в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК РФ. Провину в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205.1 КК РФ, Гриб П. І. визнав повністю, дав докладні свідчення щодо обставин відмінювання _____ до вчинення терористичного акту", - зазначається у судовій постанові.

У свою чергу, російське видання "Коммерсант" дізналося про реакції Павла Гриба на ці звинувачення.

"Вважаю всі дії слідства незаконними, так як я був викрадений з території Білорусії", - підкреслив українець.

Як повідомляв "Апостроф", російський суд продовжив арешт Павла Гриба до 4 січня 2018 року.