RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ловля на живця": нові подробиці викрадення українця Павла Гриба Росією

Що буде далі з 19-річним українцем

Що буде далі з 19-річним українцем Павло Гриб Фото: facebook.com/Ігор Гриб

Історія з 19-річним сином українського офіцера Павлом Грибом, який поїхав на зустріч до дівчини в Білорусь, а опинився в Краснодарському СІЗО, стала, мабуть, найяскравішим прикладом безсоромно грубої роботи російських спецслужб проти громадян України. Як з'ясувалося пізніше, в Росії Павла заарештували "за тероризм" заочно ще до його прибуття в Білорусь. Тепер хлопцеві не надають належну медичну допомогу і забороняють спілкуватися з українськими консулами рідною мовою. "Апостроф" дізнався нові дані про справу Павла Гриба та розібрався, як може скластися доля викраденого росіянами українця.

Викрадення

Павло Гриб познайомився з Тетяною, тією самою дівчиною, з якою поїхав зустрічатися в Гомель, приблизно півроку тому через російську соціальну мережу "ВКонтакте".

"Вони познайомилися наприкінці 2016 року у якійсь проукраїнській групі. Довгий час спілкувалися через "ВКонтакте", а після заборони соцмережі в Україні спілкувалися через Skype", - розповідає "Апострофу" його сестра Ольга.

Те, що у нього з'явилася близька подруга в соцмережах, хлопець не приховував і трохи розповідав про неї. Його привабило те, що Тетяна писала українською мовою, яку знає, оскільки її мама родом з України.

"Вона розповідала Паші, що у неї деспотична мати, що нікуди її не відпускає. А вона хоче жити в Україні, тому що в Росії їй не подобається. І Паша хотів їй допомогти", - ділиться Ольга.

У родині Павла Гриба не підозрювали, уві що може вилитися це знайомство в мережі. У профілі Тетяни було достатньо її фотографій, тому Ольга не сумнівалася, що її брат спілкується з реальною людиною.

"З боку цієї дівчини не було критики в бік Паші, якоїсь незгоди. Вона в усьому догоджала йому. Відповідно, в нього створився якийсь ідеальний образ Тетяни", - згадує Ольга.

"Апостроф" розшукав ту саму Тетяну. Дівчина, яка зіграла фатальну роль в історії з Павлом Грибом, без проблем пішла на контакт. Вона розповіла, що зараз їй 17 років, вона вже закінчила школу, але до вузу не вступала, а працює в парку.

"Працюю в парку, але у мене немає там конкретної посади, просто роблю те, що попросять", - повідала Тетяна. За її словами, з Павлом їх об'єднали "загальні інтереси та погляди". Які саме, вона не уточнила.

Те, що за її сторінкою можуть стежити і читати її повідомлення, дівчина не виключала: "Просто в РФ про стеження всі здогадуються, я не сприймала це серйозно, тепер розумію, що це правда".

За словами Тетяни, зустріч в Гомелі її змусили призначити співробітники ФСБ. Їй обіцяли, що якщо Павло приїде в Білорусь, то вона отримає дозвіл на оформлення документів для виїзду в Україну. Але цього досі не сталося.

"Мені говорили, що вони хочуть знати, чи реально існуюча це людина. І ще він мав розповісти мені щось. Але нічого про арешт мені не говорили", - зазначила вона.

Сам же Павло, за словами дівчини, допускав свій арешт на території РФ, знаючи про інші історії з українцями, яких виманили в Росію і намагалися звинуватити в тероризмі. На питання, чому ФСБ могла зацікавитися саме Павлом, вона відповіла: "Я знаю, через що, але мені не можна розповідати". І додала, що нібито Павло займався чимось "протизаконним для РФ".

Тетяна вважає, що в майбутньому і на неї можуть повісити статтю "тероризм". "Залежно від того, як слідство піде", - зазначає вона.

Фрагмент листування Тетяни і Павла Фото: Скріншот

Українці в соцмережах під прицілом ФСБ

Тепер же в сім'ї викраденого українця не сумніваються, що те, що сталося, – спланована операція російських спецслужб. А особистість і мотиви дівчини викликають багато питань.

"Я особисто з нею не був знайомий, як і Паша до певного часу. А тепер він познайомився і потрапив в Росію не кращим способом", - сказав у коментарі "Апострофу" батько хлопця Ігор Гриб, колишній прикордонник.

Адвокат Олександр Плахотнюк, який свого часу захищав Надію Савченко, що сиділа в російському СІЗО, вважає, що дівчина була заздалегідь підготовлена і діяла свідомо.

"Я не думаю, що дівчину використовували втемну, швидше за все, вона знала. А те, що її зараз також у чомусь підозрюють, може використовуватися для того, щоб відвести від неї якісь підозри", - сказав він у коментарі "Апострофу".

Втім, адвокати вважають, що не Павло конкретно був метою російських спецслужб.

"Враховуючи те, як це робиться, мені здається, спецслужбам Росії все одно, хто попадеться. Можливо, за якимось принципом вони відбирають людей, наприклад, часте проведення часу в соцмережах. Не виключено, що над цим працюють і спеціальні психологи. Я не думаю, що Павло був головною ціллю, а намагалися заманити тільки його. Можливо, з часом ми дізнаємося, що не один він потрапив в таку ситуацію. Тому що сама схема не розроблена конкретно для нього, але саме Павло попався", - коментує Плахотнюк.

Рідні Павла і його адвокат вимагають від РФ надати повну інформацію про його стан здоров'я Фото: facebook.com/DPSUkraine

Російський адвокат Микола Полозов, який має досвід із захисту українських громадян в РФ і анексованому Криму, погоджується з цією думкою.

"Цілком можливо, що ці листи були адресовані не тільки Павлу, а ряду молодих людей, активних в соцмережах. Поїхав би хтось інший, я думаю, попався б також. Я не бачу в постаті Павла заздалегідь сплановану проти нього операцію. Це була ловля на живця", - сказав він "Апострофу".

Ігор Гриб пов'язує те, що відбулося, з активністю його сина в соціальних мережах.

"Це відбулося виключно через його пости в соцмережах. Тому що інших дій ніяких не було і не могло бути. Я не виключаю, що його навіть могли спровокувати. І не тільки його", - припустив він, додавши, що Павло писав патріотичні пости про Крим і Донбас, але не висловлював якоїсь антиросійської позиції.

Що далі

Про те, як далі будуть розвиватися події у справі Гриба, поки не береться судити навіть його захисник – російський адвокат Андрій Сабінін. У коментарі "Апострофу" він заявив, що "робити прогнози ще передчасно". У родині Павла пояснюють, що Сабінін (він також захищає кримського журналіста Миколу Семену, якого судить окупаційна влада півострова) просто не має наміру годувати їх обіцянками, поки не вивчить всі матеріали справи. До речі, щоб оплатити адвокатські послуги в Російській Федерації, сестра Павла організувала збір коштів на банківську карту.

Представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига вважає, що Павло Гриб став проблемою для Росії, адже він навіть не брав участі в АТО, в чому російські органи могли б у межах традиційної для себе риторики вбачати якісь "докази" причетності до "тероризму".

"Мені здається, що як тільки справу передадуть до суду, суд скаже, що тут немає складу злочину, і відпустить його. І тепер це проблема для Росії. Вони не врахували, або не знали про стан здоров'я хлопця. А тепер у них багато проблем, в тому числі іміджевих. Мета провокації досягнута, тепер хлопця потрібно просто випустити, тому що він не являє якоїсь цінності. Інша справа, що тепер їм треба зберегти обличчя", - розповів "Апострофу" представник омбудсмена.

Павло Гриб Фото: facebook.com/Ігорь Гриб

Проте інші експерти менш оптимістично дивляться на стан речей.

"ФСБ буде розвивати тему тероризму або замаху на когось. І вимагатимуть від нього свідчень, що він – справді терорист. І зараз все залежить від того, як Павло поведе себе: чи погодиться піти на угоду зі слідством, чи буде триматися", - вважає адвокат Олександр Плахотнюк.

"Можна сказати, що у справах українців в Росії, окупованому Криму ще ніколи не виносилися позитивні рішення, ніколи нікого не відпускали, - нагадує Микола Полозов. – Тому і тут, на мій погляд, очікувати чудес не варто".

Військовий експерт Олег Жданов не виключає ймовірності того, що врешті-решт Павла обміняють на російського військовослужбовця Віктора Агєєва, який був взятий у полон силами АТО в ході бою в Луганській області.

"РФ не може допустити того, щоб у нас в руках були докази їх військової присутності на тимчасово непідконтрольних територіях Луганської та Донецької областей. Тому вони зроблять все, щоб обміняти свого солдата на нашого громадянина", - заявив Жданов, припустивши, що такий обмін відбудеться вже до кінця цього року.

Читайте також

Хвиля підліткових самогубств в Україні: як врятувати наших дітей

Розповідаємо про причини підліткових самогубств, яких зараз в Україні побільшало - і як їх зупинити