RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Завдання - виділити слину: журналіст розповів, як Путін грає на почутті гідності росіян

Демонстрація президентом Росії Володимиром Путіним під час звернення до Федеральних зборів РФ відеоролика з першими випробуваннями стратегічного ядерного ракетного комплексу "Сармат" і заяви міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова про підготовку Заходу удару ядерною зброєю по Росії - це ні що інше, як маніпуляція на гордості росіян перед виборами.

Про це заявив російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський в колонці для "Апострофа".

"Заяви Путіна і Лаврова, з моєї точки зору, доповнюють один одного. Це загрозлива агресивна риторика на тему "кузькіної матері". Лавров, природно, фігура несамостійна, тому значення має тільки рекламний ролик "Купуйте "Сармат", який показав Путін. Сенс цієї дії може бути різний. Перше: передвиборний. Як відомо, в Росії немає виборів, але формально виборча процедура все-таки є. І в рамках цієї виборчої процедури Путін сьогодні і виголосив всю свою промову. У першій частині він розповідав, які пряники принесе народу. А в другій частині він "оголив торс" і демонстрував, які ми незламні, непереможні, як ми їх "Сарматами" закидаємо", - пише він.

За словами журналіста, подібні заяви повинні подіяти на росіян як пряник після батога і зіграти на його користь перед виборами.

"За розрахунком Путіна і його політтехнологів, очевидно, обидві частини повинні однаково сподобатися населенню. Перша - виділити слину. Друга - виділити тестостерон від національної гордості і хвастощів. При цьому друга частина виступу Путіна абсолютно безглузда. Оскільки в першій частині свого виступу Путін сказав: проблема Росії - не в тому, що нас хтось може захопити, завоювати, відняти у нас територію; проблема Росії - в нашій технологічної відсталості. У другій частині демонструється (націлена на США, - "Апостроф") зброя, якою і можемо знищити, розчавити, розгромити саме тих, хто нас не збирається захоплювати, хто на нас не збирається нападати і хто не є стратегічною проблемою для Росії, як випливає з першої частини. Але зрозуміло, що ці маленькі протиріччя абсолютно ніякого значення не мають. А значення має те, що в першій частині я обіцяю, в другій - хвалюся. І те, і інше вам має подобатися. Це перший посил Путіна, звернений абсолютно ні до американців, не до мешканців штату Флорида, яких ми цими "Сарматами" можемо знищити, а виключно до своїх виборців", - наполягає Радзіховський.

У той же час, публіцист впевнений, що такими обіцянками і хвастощами Путін для себе в дійсності нічого не виторгує - ні в рейтингу, ні в цифрах явки.

"Передвиборчий виступ безглуздий. Тому що, якби Путін взагалі нічого не сказав, то результат так званого голосування був би рівно той же самий. І не тільки в тому плані, що Путіна, природно, виберуть 18 березня, але навіть по цифрам. Я думаю, що своїм виступом він нічого не додав ні до свого рейтингу, ні до числа тих, хто прийде голосувати. Але ритуал є ритуал. Собчак вихлюпує склянку води в обличчя Жириновському, Путін вихлюпує "Сармат" в сторону Флориди - у кожного свої виборчі технології", - резюмує він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін "оголив торс" і показав всім свою страшну зброю.