RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Стандартний чекістський слід: названа можлива причина отруєння Скрипаля спецслужбами Путіна

Російські спецслужби не прощають перебіжчиків і отруєння у Великій Британії колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля вписується в звичайну практику Росії ліквідації своїх колишніх громадян.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив військовий експерт і блогер Олексій Арестович.

Він зазначає, що після підписання Гельсінського угоди про непорушність післявоєнних кордонів в Європі, а також підписання СРСР конвенції про права людини, КДБ припинили практику вбивства людей за кордоном. Президент РФ Володимир Путін відновив цей процес.

"Вони багато і часто вбивають за кордоном, наприклад, були знищені десятки людей з чеченського опору. Це старий добрий радянський тренд, коли перебіжчиків не вибачають. Їм виносили вирок Верховного Суду СРСР у вигляді смертної кари, а потім ставили задачу, яка мала бути приведена у виконання будь-якою ціною: зрадник мав померти. Зазвичай західні спецслужби починали цілий комплекс захисту, щоб до людей не дотягнулися. Але тут зроблено хитріше: Скрипаля обміняли, йому дали виїхати до Британії, він продовжував працювати там і ніхто його не чіпав 12 років. А потім раз – і наздогнали. Це такий хороший, стандартний, чекістський слід", - говорить Арестович.

В даному контексті він відзначає, що російська військова розвідка є дуже жорсткою структурою.

"Оскільки він був російським ГРУшником, цілком можливо, що його "дістала" не ФСБ, а колишні свої. Його приклад – наука іншим. Це один зі стовпів формування морально-вольового клімату в структурі, усі отримують урок: вхід – копійка, вихід – рубль. У людини, яка там служить, виникає два дуже вірних тренди, через які нею управляють: з одного боку, їй страшно, а з іншого боку, вона пишається тим, що належить до структури з такими довгими руками, ця сила ніби проектується на неї. Тобто "я пливу в човні, човен сяє, а значить, і я блищу разом з ним", - пояснює експерт.

Також читайте повний текст інтерв'ю на "Апострофі" - Росію будуть душити повільно, війна завершиться не раніше 2030 року - Олексій Арестович.