RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

У Путіна істеричать з приводу нововведення по російській мові в Латвії

Сейм Латвії прийняв поправки до закону про освіту щодо переходу на латиську мову при отриманні загальної середньої освіти.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Перехід до повного переходу на латиську мову в школах буде поступовим і завершиться до 2022 році.

Тепер у класах національних меншин не менше 50% предметів повинні викладатися на латиською мовою в 1-6 класах, а у 7-9 класах – не менше 80%.

Поправки щодо навчання в 1-7 класі наберуть чинності 1 вересня 2019 року, 8, 10 і 11 класах – 1 вересня 2020 року, а в 9 і 12 класах – 1 вересня 2021 року.

"Офіційний мову як мову навчання є важливою передумовою забезпечення рівних можливостей для всієї молоді. Це питання мовних навичок, а також соціальної згуртованості. Перехід повинен був відбутися давно, в 1990-х роках; і сьогодні ми не повинні обговорювати необхідність переходу, а зосередитися на практичних аспектах ініціативи", - зазначив член комітету з питань освіти, культури і науки Олдіс Адамович.

Він звернув увагу, що зазначені поправки не повинні сприйматися як загроза для національних меншин, оскільки діти не будуть позбавлені можливості вивчати рідну мову, а у школах будуть курси з літератури, культури і мови меншин.

У свою чергу, Росія розкритикувала дані мовні поправки.

2Такие одіозні кроки, що здійснюються під лицемірними гаслами, нібито робиться це чи не «во благо», і навіть більше того, «на прохання самих учнів та їх батьків», насправді не мають нічого спільного з урахуванням інтересів проживають в країні нацменшин, а навпаки – є продовженням проведеної протягом останніх 25 років у Латвії дискримінаційної політики, спрямованої на примусову асиміляцію російськомовного населення", - йдеться в повідомленні МЗС РФ.

"Прийняті націоналістичним більшістю латвійського Сейму поправки суперечать деклараціям керівництва цієї країни про прихильність високим демократичним стандартам і цінностям, а також цілого ряду міжнародно-правових актів", - додали у відомстві.

Як повідомляв "Апостроф", Латвія висилає російських дипломатів у зв'язку зі скандалом навколо отруєння екс-полковника ГРУ РФ Сергія Скрипаля в Британії.