RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Волонтери показали можливе місце виготовлення отрути, якою отруїли Скрипаля: фото і карти

Волонтери міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm проаналізували, де могла бути виготовлена отрута "Новічок", якою отруїли колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньку Юлію в Солсбері (Великобританія).

Про це йдеться на сайті співтовариства.

Уточнюється, що британське видання The Sun, посилаючись на власні джерела, вказало в якості можливого місця виробництва отруйної речовини на секретну лабораторію Служби зовнішньої розвідки (СЗР) РФ у московському районі Ясенєво.

У той же час, за даними волонтерів, в самому Ясенєво таких об'єктів немає, але поруч з Ясенєво розташоване сільське поселення Сосенське, де на території Бутовського лісопарку розташована в/ч 36606 - об'єкт СЗР.

"Це комплекс Служби зовнішньої розвідки Росії, значний за площею і який добре охороняється. Ми припускаємо, що саме тут може перебувати лабораторія для виготовлення отруйних речовин. Згідно із супутниковими знімками, наявність на території місця для складування ґрунту дозволяє допустити, що поруч було організоване підземне будівництво", - відзначають волонтери.

У InformNapalm вважають, що виготовлення "Новічка" може бути організоване на території цього об'єкту СЗР, оскільки дана територія має високий ступінь секретності і захищена від потенційних перевірок міжнародними спостерігачами.

Крім того, є підстави вважати, що на об'єкті створені підземні комунікації, в яких нескладно розмістити і міні-лабораторію. Також диверсії і теракти за кордоном перебувають у компетенції СЗР, а не Міноборони Росії, у зв'язку з чим доцільно замкнути цикл виробництва і використання отруйної речовини всередині однієї служби, щоб уникнути витоку інформації.

"Дуже важливо упакувати отруйну речовину в тару, яка підходить для транспортування через кордон і перевірки. Це складне технічне завдання з високою секретністю під силу тільки СЗР, але не МО РФ", - підкреслили волонтери.

Вони додали, що є підстави вважати, що комплекс СЗР має входи/виходи зі своєї території до Московського метрополітену, що додатково розширює можливості прихованої транспортування отруйної речовини, але в той же час створює небезпеку для мирного населення.

"Лабораторія для виготовлення нервово-паралітичної речовини "Новічок" може бути розташована в будь-якій точці Росії, але по слідах у відкритих джерелах, а також по реакції представників Росії можна припустити, що первинна версія британського таблоїду The Sun найближча до істини. Зрозуміло, ми не можемо стверджувати напевно, і наші здогадки базуються на непрямих ознаках , - підсумували волонтери.

Фото: informnapalm.org

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація про те, що отруйна речовина "Новачок" могла потрапити в організм потерпілих через їжу, привезену з Росії.

Як повідомляв "Апостроф", представник делегації США при ООН Ніккі Хейлі назвала Росію відповідальною за отруєння Скрипалів.