RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Два варіанти: в Росії заявили про поразку Путіна в Сирії

Після ракетного удару США та їх союзників по урядових об'єктах в Сирії, у президента РФ Володимира Путіна залишається два варіанти для дій: або вступати в пряму конфронтацію з США, або продовжувати затяжний конфлікт в сфері "м'якої сили". Обидва варіанти, швидше за все, будуть програшними.

Про це "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

За його словами, незважаючи на падаючу в РФ популярність теми залучення Росії до Сирії, Путін не може піти звідти просто так.

"По-перше, якщо він піде без відчуття перемоги, то виглядатиме слабаком в очах "патріотичної громадськості". По-друге, постраждає його міжнародний статус (це вже його особисте сприйняття). Виникне когнітивний дисонанс: він же увійшов до Сирії, щоб з ним стали розмовляти, дослухалися до його слів. Фундаментальна проблема в тому, що хоч з ним і почали говорити, але не тією мовою, яка подобається Путіну. Почали говорити якраз його мовою - жорсткою мовою силового протистояння", - говорить Орєшкін.

Тому у Кремля залишається всього два варіанти. Перший варіант, прямого військового конфлікту з США, навряд чи може розглядатися серйозно, оскільки для цього у РФ немає ні ресурсів, ні можливостей.

"А якщо удар не завдається, Путіну доводиться там залишатися, залишати силовиків - це досить дороге задоволення і, головне, безперспективне. Як не крути, режим Асада не може контролювати всю територію його країни. Ідея, мабуть, полягає в тому, щоб безконтрольну територію розділити на зони впливу Ірану, Туреччини, самого Асада і, побічно, Росії. При цьому доведеться вступати в конфлікт, наприклад, з Ізраїлем, який не допускає закріплення Ірану на території Сирії, що впритул прилягає до Ізраїлю", - продовжує політолог.

Тому, на думку Орешкіна, в разі відсутності військового конфлікту, протистояння перейде в сферу "м'якої сили", де у Росії також менше ресурсів, ніж в умовного Заходу. Навіть якщо вдасться зберегти в Сирії нинішній режим Башара Асада, РФ доведеться за це занадто дорого заплатити.

"Ось два варіанти поразки Путіна: один швидший, інший - більш тривалий за часом. У будь-якому разі виходить, що Росія виглядає не як країна, що наступає, а як країна що обороняється; путінська Росія стає об'єктом тиску, а не суб'єктом політичної гри... Тобто вийти з Сирії набагато важче, ніж увійти. Тепер доведеться за це довго і невигідно платити, в тому числі й російським громадянам. І їх це не радує.", - резюмує експерт.

Детальніше про проблеми Кремля в Сирії і на Донбасі читайте в матеріалі "Апострофа": У Путіна залишилося два поганих варіанти в Сирії, на Донбасі виходу теж немає.