RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Ракетний удар західної коаліції по Сирії: що відомо на цей момент

По Сирії в ніч на 14 квітня США, Великобританія і Франція завдали авіаударів у відповідь на хімічну атаку в місті Дума. Захід звинувачує владу Сирії в проведенні хіматакі, в результаті якої загинуло щонайменше 85 осіб.

США заявили, що удари були завдані по трьох цілях: по науково-дослідному центру в Дамаску, базі зберігання хімічної зброї, за місцем зберігання обладнання для виготовлення хімзброї і командному пункту (у сирійського міста Хомс).

Міноборони РФ повідомило, що серед цілей також був військовий аеродром Думайр, проте всі випущені по ньому ракети були перехоплено. За даними Міноборони РФ, з 103 крилатих ракет сирійській ППО вдалося збити 71. В операції взяли участь американські кораблі, що знаходяться в Червоному морі, і бомбардувальники B-1.

Також сирійські ЗМІ повідомляють, що сірйская армія збила 13 ракет в районі міста Кісва, розташованого на південь від Дамаска.

За словами міністра оборони США Джеймса Меттіса, об'єкти для авіаударів відбирали так, щоб кількість жертв було наіменьшою. Він також заявив, що за даними американської розвідки під час хімічної атаки режиму Асада на Думу використовувалася одна хімічна речовина.

"Ми знаходимося в стані постійних консультацій з нашими партнерами, але поки не плануємо наступні удари", - сказав він, коментуючи можливі авіаудари в подальшому.

За словами голови Об'єднаного комітету начальників штабів США генерала Джозефа Данфорда, США не повідомляли Росії, якими будуть цілі під час авіаударів. На даний момент про постраждалих росіян під час бомбардувань не повідомляється.

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що завдані удари "обмежать можливості керівництва Сирії по використанню хімічної зброї".

У той же час, в МЗС РФ засудили атаку. Офіційний представник міністерства Марія Захарова написала в своєму Twitter, що обстріл стався тоді, коли Сирія "отримала шанс на мирне майбутнє". Також вона зазначила, що відповідальність за те, що трапилося, в тому числі, несуть західні ЗМІ, які публікували відео і фотографії хімічної атаки в Думі. Захарова поставила під сумнів ці публікації.

Посол Росії в США Анатолій Антонов заявив, то удари по Сирії не залишаться без відповіді. Також він зазначив, що "образа президента Росії є неприйнятною і неприпустимою". Мова, швидше за все, йде про висловлювання Трампа про Росію і Путіна в зверненні до нації.

"Апостроф" стежить за останніми новиними на цю тему.

Як повідомляв "Апостроф", перед ракетним ударом постійний представник Сирії при ООН Башара Джафарі заявив, що в разі атаки сирійські влада буде змушена захищати суверенітет.