RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Перелом хребта і опіки від кип'ятильника: в Росії в СІЗО до смерті закатували винахідника

У російському СІЗО-4 (Санкт-Петербург) жорстоко катували і вбили фігуранта справи про розкрадання коштів міністерства оборони Росії при будівництві підводного човна на "Адміралтейських верфях" в Санкт-Петербурзі, винахідника Валерія Пшеничного.

Про це йдеться в матеріалі "Нової газети", яка посилається на фахівців бюро судово-медичної експертизи.

Судмедікі встановили, що перед смертю Пшеничного ґвалтували. Аналізи показали, що це робили не самі співробітники СІЗО. В роті у загиблого були виявлені мітки від електротравми, нанесеної шнуром від кип'ятильника. Також на тілі виявлені різані і колоті рани. Хребет винахідника був зламаний. Це свідчить про те, що чоловіка катували.

"Причиною смерті експерти називають тупу травму шиї і асфіксію. Версія така: Пшеничного задушили 40-сантиметровим шнурком від його ж капюшона", - зазначають журналісти.

Перед смертю Пшеничний встиг передати дружині записки, в яких тричі просив: "Нікому нічого не плати".

Колеги називали Пшеничного "російським Ілона Маском". Його робота, на яку за версією слідства завищена ціна, була абсолютно унікальна. Це могло дати нові можливості не тільки для суднобудування, але, скажімо, для нафтових і газових компаній.

"Пшеничний планував запатентувати ідею мобільних центрів. Але не встиг: 16 січня в компанію і до нього додому прийшли з обшуком, його заарештували. Через три тижні вбили. Вся документація, в тому числі необхідна для патенту, була вилучена і долучена до справи, зараз вона у слідчих ", - також наголошується в матеріалі.

Як повідомляв "Апостроф", незаконно засудженого в Росії 61-річного українського пенсіонера Олексія Сізоновича жорстоко катували і били в виправному закладі Ростова-на-Дону.