RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

14 квітня

Всі новини

Червона межа: в Росії розповіли, чим обернулася для Путіна агресія проти України

Агресія президента Російської Федерації Володимира Путіна проти України обернулася серйозними проблемами для його країни, оскільки українське питання залишиться для Заходу свого роду "червоною межею", через яку не переступити.

Про це у своїй колонці на "Радіо Свобода" пише російський політолог, дослідник Chatham House Лілія Шевцова.

За її словами, справа не в західних симпатіях до українців, а в тому, що здача України і перетворення її в "нічийну" зону буде провокувати Росію тренувати на Україні свої м'язи, створюючи постійний осередок напруженості.

"Здача України - зізнання Європи у власному безсиллі. Цього Європа, нехай і слабовільна, дозволити собі не може. Цього Європі не дозволить зробити американський Левіафан, який залишає європейців нарощувати власні м'язи", - зазначила політолог.

Шевцова уточнила, що ще попереду осмислення того, чим стала для Росії її агресія проти України. Так, намагаючись утримати Україну від втечі в Європу, Росія поховала європейський вектор свого розвитку.

"Іронія в тому, що війна з Україною унеможливила і кремлівський євразійський проект. Яка Євразія без України і Лукашенка (президента Білорусі Олександра Лукашенка, - ред.), який теж норовить просочитися в Європу, а без Назарбаєва (президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, - ред.), який створює противагу Москві, розвиваючи відносини з Вашингтоном і Пекіном?", - додала вона.

Політолог підкреслила, що, як би Кремль не хотів змусити світ забути про Україну, цього не вийде, оскільки Москва постійно нагадує про Україну, зробивши її фактором своєї внутрішньої політики, а стримування Росії стало не тільки критерієм української ідентичності, а й ключовим принципом європейської безпеки.

"Сподіватися на те, що Трамп (президент США Дональд Трамп, - ред.) все ж остаточно посвариться з Європою і Європа візьметься шукати заспокоєння в дружбі з Росією? Яка наївність! У трансатлантичній сім'ї сварилися і раніше, навіть з биттям посуду. Але співдружність пережила всі бурі. Тому що цю співпрацю консолідують не тільки загальні принципи, а й присутність Росії, якій Захід не довіряє", - підсумувала Шевцова.

Читайте також матеріал "Апострофа": Трамп схвилював всіх планами щодо Путіна: чого чекати Україні.