RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Потихеньку гниє: в Україні зробили цікаве зауваження про настрої в Росії

Президент Росії Володимир Путін створив в своїй країні репресивну систему, яка, незважаючи на контроль з боку спецслужб, поступово руйнується і від якої Україні необхідно триматися подалі.

Про це "Апострофу" розповів глава Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, військовий експерт Валентин Бадрак.

За його словами, пропагандистська обробка населення в Росії ведеться досить ефективно, причому вже давно.

"Тут ми повинні дуже добре простежити за історичними фактами. Можна навести опитування 2008 року. Приблизно 70-75% росіян вже вважали Україну ворожою державою - після США та Грузії. Це було в 2008 році, коли йшла мова про те, давати Україні ПДЧ (План дій щодо членства в НАТО) або не давати. Зараз ситуація ще гірша. На рівні десь 2015 року Україну вважали ворожою та готові були підтримати війну з нею більше 80% росіян. Це говорить про те, що обробка пропагандистською машиною свідомості середньостатистичного росіянина дуже серйозна", - говорить експерт.

Він наводить випадок Андрія Макаревича і гонінь на нього в якості показового прикладу репресивної путінської системи.

"ми це бачили на прикладі таких авторитетних, серйозних людей як Андрій Макаревич. Як тільки він виступив за Україну, відразу почалися масові гоніння й тиск. Ми зараз фактично маємо справу з міні-СРСР під назвою "Росія". Та ж ядерна зброя, та ж система тотального контролю над громадянином. Коли це почалося з Макаревичем, я відразу почав згадувати ситуацію з листами, які підписували проти Солженіцина тощо. Це ми вже проходили у ХХ столітті в складі СРСР. Тому серйозним росіянам, інтелектуалам це все видно на поверхні, і, звичайно, вони з цим не згодні. Але вони воліють мовчати зі зрозумілих причин. Навіщо робити з себе мішень, якщо неможливо перемогти цю систему? І ось вона потихеньку гниє, потихеньку руйнується, тріщить по швах, але Путін поки утримує ситуацію завдяки тотальному контролю з боку спецслужб. Фактично всі "ефесбізовано" - вся наука, вся журналістика, весь шоу-бізнес", - відзначає Бадрак.

Україні ж, в свою чергу, необхідно на рівні суспільства докладати всіх зусиль для того, щоб триматися подалі від путінської системи.

"Звичайно, нам по-людськи треба бути подалі від цього, від того, що створив Путін. Я думаю, що ми тут повинні боротися всіма силами - я особливо підкреслюю - на рівні суспільства в тому числі, а не тільки на рівні створення обороноздатності, ракет, літаків або безпілотників. Саме на рівні суспільства створювати якісь нові можливості. З одного боку, можливості для позитиву - показати, що ми їздимо в Європу вільно, наша молодь може здобувати освіту, реалізовувати себе де хоче і як хоче, і завершуючи тим, що ми на рівні громадських патріотичних організацій не повинні допустити кремлівсько-російської чуми тут, на нашій території зараз", - резюмує експерт.

Нагадаємо, докладніше про загрозу з боку Росії читайте в інтерв'ю "Апострофа" з Валентином Бадраком: Україна створює потужну ракету, в Кремлі вже дуже турбуються.