RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Волонтери розкрили дані про топ-військових Путіна, які воювали в Грузії і Україні: опубліковано фото

Стали відомі імена російських командирів 76-ї десантно-штурмової дивізії і 234-го десантно-штурмового полку, який входить до складу цієї дивізії.

Про це повідомляє InformNapalm, публікуючи фото.

На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 76-ї ДШД був полковник Олексій Васильович Наумець (дата народження - 11.02.1968 р). На цю посаду він був призначений в лютому 2013 року і керував дивізією 5 років - до лютого 2018 року.

У Псковську дивізію Наумець прийшов з посади начальника штабу тульської 106-ї повітряно-десантної дивізії. До цього командував 247-м десантно-штурмових кавказьким козачим полком. Під його командуванням полк брав участь в агресії проти Грузії в 2008 році. 24 серпня 2009 року його підвищили по службі до начальника штабу 106-ї ПДД. Цікаво, що під час війни в Грузії в 2008 році Наумець мав звання полковника (1, 2). Станом на грудень 2013 року ще був полковником. А в серпні 2014 він фіксується вже в званні генерал-майора.

Після анексії Криму, коли Кремль перестав ховатися за байками про "кримську самооборону", в ЗМІ з'явилася інформація про те, що військові 76-ї ДШД нагороджені державними нагородами та подяками президента, але імена нагороджених якийсь час розголосу віддаватися не будуть.

У зв'язку з участю псковських десантників в бойових діях в Україні А. Наумець восени 2014 року було включено до списку санкцій Євросоюзу разом з ватажками російських терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР" і депутатами Держдуми РФ.

У 2017 року О. Наумець отримав високу нагороду - орден "За заслуги перед Вітчизною" IV ступеня (з мечами). Восени 2017 року він взяв участь у виборах від "Єдиної Росії" до міського парламенту Пскова. У лютому 2018 року О. Наумець пішов на підвищення в Москву: указом президента був призначений на посаду заступника начальника штабу ВДВ Росії.

Наступником А. Наумця на посаді командира 76-ї ДШД став полковник Ігор Григорович Каплій. До призначення на цю посаду він був начальником бойової підготовки Повітряно-десантних військ.

За даними Головного управління розвідки України, в період 2015-2017 рр. І. Каплій був командиром 5 окремої мотострілкової бригади (м.Донецьк) 1 АК (Донецьк, Україна) Центру територіальних військ Південного ВО ЗС РФ. Прізвище, ім'я, по батькові у документах прикриття: Кремень Ігор Григорович.

На момент проведення спецоперації захоплення Криму командиром 234-го ДШП був підполковник Олег Юрійович Грицаєв, який підписував нагородні документи до медалей за окупацію Криму.

У 2008 році А. Грицаєв брав участь у війні проти Грузії, за що був нагороджений орденом Мужності. Згадка про нього є в спогадах командира 104-го ДШП 76-й ДШД Г. В. Анашкина: "Вранці нам уточнили завдання: вийти на панівні висоти на околиці Гори і захопити телецентр. Одну нашу роту ми посилили танковим взводом. Командував цією групою командир батальйону гвардії майор Олег Грицаєв. У жовтні 2015 року, вже в званні полковника, А. Ю. Грицаєв був призначений на посаду заступника командира 76-ї ДШД.

Його наступником на посаді командира 234-го ДШП став гвардії підполковник Іван Юрійович Великоцький. Фото І. Великоцького знайдено також на сайті знайомств, що дає можливість встановити його вік: станом на 2014 рік йому було 37 років. Великоцький нагороджений медаллю за окупацію Криму. Також нагороджений медаллю Жукова, яку, ймовірно, міг отримати за участь в бойових діях на Донбасі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі розкрили імена військових Путіна, загиблих на днях в Сирії.